ΔΙΑΒΗΤΗΣ - ΑΣΚΗΣΗ
ΦΥΣΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Η άσκηση μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εξέλιξης του προδιαβήτη σε διαβήτη κατά 40-60% στην 5ετία αλλά και να μειώσει την ΗbA1C κατά 1-2% σε ασθενείς με διαβήτη. Πρέπει να γίνεται τακτικά και να εκγυμνάζει όσο το δυνατόν περισσότερες μυικές ομάδες.
Ο τύπος και η ένταση της μυϊκής άσκησης καθορίζεται βάσει της ηλικίας, του βάρους, της γενικής κατάστασής, των λοιπών προβλημάτων υγείας και την ύπαρξη επιπλοκών.
Πριν την έναρξη οποιασδήποτε μορφής άσκησης ο ασθενής πρέπει να συμβουλεύεται τον ιατρό του, μια και στις ηλικίες >35 ετών ίσως πρέπει να προηγείται καρδιολογικός έλεγχος.
Ένας πολύ καλός τρόπος άσκησης για το διαβητικό ασθενή είναι το γρήγορο περπάτημα διάρκειας μισής με μίας ώρας τουλάχιστον 5 φορές εβδομαδιαίως. Εναλλακτικές λύσεις είναι η ποδηλασία, ο συνδυασμός αεροβικής άσκησης και ασκήσεων ήπιας αντίστασης και η κολύμβηση.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να εντάξουν μέτρια δραστηριότητα στη ζωή τους με απλές αλλαγές στην καθημερινότητα τους. Τέτοιες αλλαγές είναι το να χρησιμοποιήσουν τη σκάλα αντί τον ανελκυστήρα, να παρκάρουν 1 τετράγωνο πιο μακριά το αυτοκίνητο τους από τη δουλειά, να κατέβουν μια στάση νωρίτερα από τον προορισμό τους όταν χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς, να επιλέγουν χορό στις εξόδους τους κα. Είναι προτιμότερο η άσκηση να γίνεται 2.5-3 ώρες μετά από τα γεύματα οπότε και το σάκχαρο αίματος είναι συνήθως πιο υψηλό.
Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στην/ον ασθενή με διαβήτη με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.
stelios@foudoulakis.com
Ιατρείο: 26213 01914
Κινητό: 6973342373
Μανωλοπούλου και Προύσσης 2,
Πύργος Ηλείας