Contact Us

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ - ΠΡΟΛΗΨΗ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η άσκηση και ο υγιεινός τρόπος ζωής. Συνιστάται:


Διακοπή του καπνίσματος, συνετή κατανάλωση αλκοόλ/καφέ, συστηματική άσκηση, πρόληψη πτώσεων, προσοχή στη χρήση φαρμάκων όπως η θυροξίνη και τα στεροειδή και επαρκής κατανάλωση ασβεστίου και βιταμίνης D είτε με τη διατροφή είτε με τη μορφή συμπληρωμάτων.


Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Παρόλο που η Ελλάδα είναι χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια, το 60% των Ελληνίδων δεν εκτίθεται στον ήλιο. Αρκεί λίγη έκθεση στον ήλιο (15-20 λεπτά την ημέρα) ώστε να την συνθέσει το δέρμα μας, ενώ την προσλαμβάνουμε και από τα μικρά ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα, τα όσπρια, τα λαχανικά με σκουροπράσινο χρώμα, το γάλα, το ασπράδι του αυγού, το συκώτι και τα θαλασσινά. Αν τα επίπεδα της βιταμίνης είναι χαμηλά (<30 ng/ml) συνιστάται η χορήγηση βιταμίνης D σε μορφή συμπληρώματος, τουλάχιστον 800-1200 μονάδες καθημερινά.


Το ασβέστιο είναι ένα συστατικό απαραίτητο για τη δημιουργία και φυσιολογική λειτουργία των οστών. Το ασβέστιο βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί και μερικά πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο. Αν για οποιοδήποτε λόγο η κατανάλωση γαλακτοκομικών είναι δυσχερής τότε απαιτείται ασβέστιο σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής (1000 mg/μέρα).


Αν δεν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας που περιορίζει την τακτική άσκηση ξεκινήστε περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Τα οστά ενδυναμώνονται όταν σηκώνουν το βάρος του σώματος. Το ήπιο περπάτημα μπορεί να βοηθήσει ακόμα και ηλικιωμένους που ήδη έχουν οστεοπόρωση, αλλά πρέπει να γίνεται με προσοχή για αποφυγή τραυματισμών.




Πρόληψη πτώσεων


Αποφύγετε μικρά χαλιά, στα οποία μπορεί να σκοντάψετε. Στο μπάνιο τοποθετήστε ειδικές μπάρες για στήριγμα και αντιολισθητικά χαλάκια. Προσέχετε τις βρεγμένες επιφάνειες. Αποφύγετε χαλάκια και άλλα αντικείμενα στις σκάλες. Φροντίστε να υπάρχει καλός φωτισμός σε όλο το σπίτι και αφήστε κάποιο φως ανοικτό το βράδυ αν σηκώνεστε για να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο. Αποφύγετε το αλκοόλ, φοράτε σταθερά, ίσια παπούτσια και, αν νιώθετε ζάλη, ζητήστε βοήθεια για να μετακινηθείτε. Τέλος η yoga βοηθά στη σωστή ισορροπία του σώματος.


Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στον ασθενή με οστεοπόρωση με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.


Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

  • Οστεοπόρωση - Αίτια

    Slide title

    Οστεοπόρωση - Αίτια

    Button
  • Οστεοπόρωση - Πρόληψη

    Slide title

    Οστεοπόρωση - Πρόληψη

    Button
  • Οστεοπόρωση - Διάγνωση

    Slide title

    Οστεοπόρωση - Διάγνωση

    Button
  • Οστεοπόρωση - Συμπτώματα

    Slide title

    Οστεοπόρωση - Συμπτώματα

    Button
  • Οστεοπόρωση - Προδιάθεση

    Slide title

    Οστεοπόρωση - Προδιάθεση

    Button
  • Οστεοπόρωση - Φάρμακα

    Slide title

    Οστεοπόρωση - Φάρμακα

    Button

stelios@foudoulakis.com

Ιατρείο: 26213 01914

Κινητό: 6973342373

Μανωλοπούλου και Προύσσης 2,

Πύργος Ηλείας

ΣΤΕΛΙΟΣ Γ.ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ

Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος
Share by: