ΠΑΙΔΟΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ - ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ
ΘΥΡΟΕΙΔΗΣ
Οι ορμόνες του θυρεοειδούς είναι πολύ σημαντικές για τη λειτουργία όλων των κυττάρων του οργανισμού, την ψυχοκινητική ανάπτυξη βρεφών και νηπίων και τη σωματική ανάπτυξη σε όλα τα παιδιά.
Σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού, δεν παράγονται επαρκείς ποσότητες των ορμονών Τ3 και Τ4. Όλα τα νεογνά που γεννιούνται στην Ελλάδα ελέγχονται την 3η μέρα μετά τη γέννηση. Ο συγγενής υποθυρεοειδισμός είναι μια σοβαρή νόσος που αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως μετά τη γέννηση μπορεί να οδηγήσει σε ψυχοκινητική καθυστέρηση. Ο υποθυρεοειδισμός είναι συνήθως ασυμπτωματικός και ανακαλύπτεται σε έλεγχο ρουτίνας από τον παιδίατρο. Σε νεογνά και βρέφη η εμφάνιση ικτέρου, δυσκολιών σίτισης, δυσκοιλιότητας, ομφαλοκήλης, ανεπαρκούς πρόσληψης βάρους και άλλων συμπτωμάτων μπορεί να σχετίζονται με δυσλειτουργία του θυρεοειδή.
Συχνά η αύξηση της TSH πάνω από τα φυσιολογικά όρια είναι η πρώτη εργαστηριακή ένδειξη θυρεοειδικής δυσλειτουργίας. Σε περιπτώσεις οριακών αυξήσεων μπορεί να χρειαστεί επανάληψη των ορμονών, μερικές εβδομάδες μετά την αρχική μέτρηση. Συνήθως με τη δεύτερη αιμοληψία αναζητούνται και τα θυρεοειδικά αυτοαντισώματα (anti-TPO, anti-Tg) που σχετίζονται με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Αφού τεκμηριωθεί ο υποθυρεοειδισμός, μπορεί να χρειαστεί και ένα υπερηχογράφημα θυρεοειδούς. Πολλά παιδιά με ήπια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί μεγαλώνοντας να μη χρειάζονται πλέον θεραπεία. Τα παιδιά που έλαβαν κάποια στιγμή στη ζωή τους αγωγή με θυροξίνη (Τ4) χρειάζονται παρακολούθηση της θυρεοειδικής λειτουργίας, συνήθως ανά 1-2 έτη.
Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στους μικρούς ασθενείς με ενδοκρινολογικά προβλήματα με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.
stelios@foudoulakis.com
Ιατρείο: 26213 01914
Κινητό: 6973342373
Μανωλοπούλου και Προύσσης 2,
Πύργος Ηλείας