Contact Us

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ


Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη νοσογόνο παχυσαρκία είναι η βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Η απώλεια βάρους υπολογίζεται σε 40-60% τα πρώτα 3 έτη και 15-25% σε βάθος 10ετίας. Οι χειρουργικές επεμβάσεις που εφαρμόζονται στη θεραπεία της παχυσαρκίας περιορίζουν τη χωρητικότητα του στομάχου, είτε δημιουργούν δυσαπορρόφηση ή και τα δύο. Συντελούν:


Στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Ειδικά η επέμβαση γαστρικού bypass μπορεί να προκαλέσει μείωση στο σάκχαρο μέσα στις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο, ακόμα και πριν την απώλεια βάρους. Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν τη σημαντική βελτίωση μέχρι και πλήρη υποχώρηση του σακχαρώδους διαβήτη μετά από ορισμένου είδους χειρουργικές επεμβάσεις.


Στη μείωση των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος, ελαττώνοντας τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL) και των τριγλυκεριδίων και αυξάνοντας τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης (HDL).


Στη βελτίωση της γονιμότητας σε παχύσαρκες γυναίκες, ιδίως σε παχύσαρκες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος με ασφάλεια ένα χρόνο μετά από βαριατρικό χειρουργείο, αλλά θα χρειαστεί ιδιαίτερη παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Στην αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης σε παχύσαρκους άνδρες.


Στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.


Οι προϋποθέσεις για βαριατρικό χειρουργείο είναι

  • Δείκτης μάζας σώματος μεγαλύτερος του 40
  • ή μεγαλύτερος του 35 με τη ύπαρξη μίας τουλάχιστον συνοδού νόσου
  • ή μεγαλύτερος του 30 σε ορισμένους ασθενείς


Κατηγορίες επεμβάσεων κατά συχνότητα:

  1. γαστρικό μανίκι (sleeve γαστρεκτομή) και
  2. γαστρικά by-pass (Roux-en-Y)
  3. χολοπαγκρεατικές παρακάμψεις
  4. ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος

Η Λαπαροσκοπική γαστρεκτομή Sleeve (γαστρικό μανίκι)


Στόχος είναι ο περιορισμός της χωρητικότητας του στομάχου. Ο στόμαχος παίρνει σωληνοειδή μορφή με χωρητικότητα μικρότερη από 100ml (super sleeve). Ο κορεσμός επέρχεται με πολύ μικρή ποσότητα τροφής. Ο στόμαχος υπερδιπλασιάζει τη χωρητικότητά του ένα χρόνο μετά την επέμβαση οπότε το βάρος σταθεροποιείται. Η νεύρωση του στομάχου και η λειτουργία του πυλωρού διατηρούνται για να αποφεύγεται το σύνδρομο dumping (υπογλυκαμία, εφίδρωση, αδυναμία και δυσφορία). Στο θόλο του στομάχου παράγεται η πιο σημαντική νευροορμόνη της όρεξης, η γκρελίνη. Τα επίπεδα της σχετίζονται με το αίσθημα της πείνας. Στη γαστροπλαστική sleeve ο θόλος του στομάχου αφαιρείται, η παραγωγή γκρελίνης σταματά και η πείνα περιορίζεται. Όταν ο νεοστόμαχος είναι πολύ μικρός, η κένωση του στομάχου επιταχύνεται και η είσοδος τροφής στο λεπτό έντερο δημιουργεί μια επιπλέον αναστολή της πείνας.




Πλεονεκτήματα: Δεν προκαλείται δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών και δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη μακροχρόνιας λήψης βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής, όπως με το γαστρικό by-pass. Ωστόσο η λήψη βιταμινών μετά το γαστρικό sleeve είναι απαραίτητη. Δεν είναι απαραίτητη η μακροχρόνια ιατρική παρακολούθηση. Οι ασθενείς έχουν ένα μικρό και απολύτως φυσιολογικό στομάχι. Η εγχείρηση γίνεται λαπαροσκοπικά και η νοσηλεία διαρκεί μόνο 1 ημέρα. Ο χειρουργημένος μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του μέσα σε 2-3 εβδομάδες.


Πιθανές επιπλοκές: Στένωση, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ενδοκοιλιακές λοιμώξεις, δυσαπορρόφηση, σύνδρομο Dumping, δυσαπορρόφηση πρωτεϊνών, δυσαπορρόφηση βιταμινών (όπως βιταμίνη Α και D) και ιχνοστοιχείων, που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία πολλών συστημάτων του σώματος. Περιφερική νευροπάθεια (που προκαλεί μουδιάσματα και πόνο στα άκρα) λόγω δυσαπορρόφησης βιταμινών όπως η Β12 και αυξημένος κίνδυνος για οστεοπόρωση. Πολλές από αυτές τις επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν πολλά χρόνια μετά από το χειρουργείο.

Γαστρικό by–pass/Παράκαμψη (Roux–en–Y)

Η γαστρική παράκαμψη είναι η τεχνική με την οποία συγκρίνονται όλες οι άλλες βαριατρικές επεμβάσεις. Είναι από τις πιο αποτελεσματικές και ταυτόχρονα ασφαλείς επεμβάσεις παχυσαρκίας όταν εκτελείται από έμπειρους χειρούργους. Επιπλέον είναι η πιο αποτελεσματική επέμβαση για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη σε παχύσαρκα άτομα.


Συνιστάται σε όσους έχουν ΔΜΣ πάνω από 45, σε όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Γίνεται λαπαροσκοπικά και αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες βαριατρικές επεμβάσεις σε Αμερική και Ευρώπη.


Στη γαστρική παράκαμψη το στομάχι χωρίζεται και έτσι δημιουργείται ένα νέο μικρότερο στο οποίο συνδέεται ένα μέρος του λεπτού εντέρου. Η απώλεια βάρους συμβαίνει χάρη:

α) στον περιορισμένο όγκο του στομάχου με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί   να καταναλώνει πλέον μεγάλες ποσότητες φαγητού,

β) στη μειωμένη απορρόφηση τροφών/θερμίδων (δυσαπορρόφηση) στο τμήμα του λεπτού εντέρου που είναι συνδεδεμένο με το “νέο” στομάχι και

γ) σε ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν στο λεπτό έντερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να νιώθει χορτάτος πιο γρήγορα μετά το γεύμα.




Πλεονεκτήματα: Αντιμετώπιση σακχαρώδους διαβήτη. Η εγχείρηση γίνεται λαπαροσκοπικά και η νοσηλεία διαρκεί μόλις 1 ημέρα. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του μέσα σε 1-2 εβδομάδες.


Πιθανές επιπλοκές: Δυσαπορρόφηση πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως βιταμίνη Α και D, που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία πολλών συστημάτων του σώματος. Περιφερική νευροπάθεια λόγω δυσαπορρόφησης βιταμινών όπως η Β12. Αυξημένος κίνδυνος για οστεοπόρωση. Πολλές από αυτές τις επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν πολλά χρόνια μετά από το χειρουργείο. Σπάνια: διατρήσεις του στομάχου, ενδοκοιλιακές λοιμώξεις, στάση και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, συμφύσεις-στενώσεις, κήλη, απονεύρωση του οργάνου. Οι επιπλοκές περιορίζονται με την εμπειρία του χειρουργού.

Γαστρικός δακτύλιος

Δεν προτιμάται πλέον. Ενώ οι άμεσες πιθανές επιπλοκές της τοποθέτησης του γαστρικού δακτυλίου είναι μηδαμινές, μακροπρόθεσμα ο γαστρικός δακτύλιος έχει για πολλούς ασθενείς μια συχνή και σημαντική επιπλοκή: την αποτυχία σε ό,τι αφορά την απώλεια βάρους.




Πλεονέκτημα: Λίγες επιπλοκές (διάταση/διάβρωση οισοφάγου, διαρροές, δυσφαγία)

Μειονέκτημα: Μικρή μακροχρόνια αποτελεσματικότητα

Χολοπαγκρεατική παράκαμψη

Είναι μια σύνθετη επέμβαση που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη δυσαπορρόφηση θερμίδων και επομένως μεγάλη απώλεια βάρους. Διεθνώς πραγματοποιείται σε ελάχιστα κέντρα, λαπαροσκοπικά δε σε ακόμη λιγότερα. Συνιστάται όταν το γαστρικό bypass ή το γαστρικό μανίκι δεν ενδείκνυνται.


Πλεονέκτημα: Αποτελεσματική σε νοσογόνο παχυσαρκία.

Μειονέκτημα: Πολύπλοκη διαδικασία. Γίνεται μόνο σε πολύ εξειδικευμένα κέντρα. Δυσαπορρόφηση πρωτεϊνών, δυσαπορρόφηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως βιταμίνη Α και D, περιφερική νευροπάθεια (που προκαλεί μουδιάσματα και πόνο στα άκρα) λόγω δυσαπορρόφησης βιταμινών όπως η Β12. Αυξημένος κίνδυνο για οστεοπόρωσης. Πολλές από αυτές τις επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν πολλά χρόνια μετά από το χειρουργείο.


Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στην/ον ασθενή με παχυσαρκία με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.


Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

  • Παχυσαρκία - Διάγνωση

    Slide title

    Παχυσαρκία - Διάγνωση

    Button
  • Παχυσαρκία - Δίαιτα

    Slide title

    Παχυσαρκία - Δίαιτα

    Button
  • Μεταβολικό Σύνδρομο

    Slide title

    Μεταβολικό Σύνδρομο

    Button
  • Φυσική Άσκηση

    Slide title

    Φυσική Άσκηση

    Button
  • Παχυσαρκία - Επιπλοκές

    Slide title

    Παχυσαρκία - Επιπλοκές

    Button
  • Παχυσαρκία - Χειρουργείο

    Slide title

    Παχυσαρκία - Χειρουργείο

    Button

stelios@foudoulakis.com

Ιατρείο: 26213 01914

Κινητό: 6973342373

Μανωλοπούλου και Προύσσης 2,

Πύργος Ηλείας

ΣΤΕΛΙΟΣ Γ.ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ

Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος
Share by: