ΑΝΤΙΔΙΑΒΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

διαβήτης φάρμακαΕκτός από τη σωστή διατροφή και την άσκηση ο ασθενής με ΣΔ θα χρειαστεί να πάρει και κάποιο αντιδιαβητικό φάρμακο ή συνδυασμό τους.

Η επιλογή φαρμάκου εξαρτάται από την ηλικία, την ηπατική, νεφρική, καρδιολογική λειτουργία, λοιπά νοσήματα του ασθενούς, λοιπά φάρμακα που λαμβάνει κ.α.


Τα διαθέσιμα αντιδιαβητικά είναι:

  • Μετφορμίνη (π.χ Glucophage®, Glucofree®): Μειώνει κυρίως την αντίσταση στην ινσουλίνη. Είναι δοκιμασμένο στο χρόνο φάρμακο πρώτης γραμμής, δεν προκαλεί υπογλυκαιμίες, προκαλεί ήπια μείωση βάρους, βελτιώνει τα λιπίδια και πλέον συνιστάται σε όλους τους διαβητικούς. Κύριες παρενέργειες: μετεωρισμός, ναυτία, διάρροια, μεταλλική γεύση, μείωση Β12.
  • Σουλφονυλουρίες (πχ. Solosa®, Diamicron®, Daonil®): Αποτελεσματικά φάρμακα που δρουν αναγκάζοντας το πάγκρεας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Δεν μπορούν να δράσουν σε ένα πάγκρεας που δεν μπορεί να εκκρίνει πλέον ινσουλίνη. Η κυριότερη παρενέργειά τους είναι οι υπογλυκαιμίες, ήπια αύξηση βάρους και ναυτία. Χορηγούνται με προσοχή σε ηλικιωμένα άτομα.
  • Μεγλιτινίδες (Novonorm®, Starlix®): Είναι επίσης ινσουλινοεκκριτικά, αλλά με μικρότερη διάρκεια. Χρησιμοποιούνται όταν έχουμε κυρίως μεταγευματικό υψηλό σάκχαρο και χορηγούνται πριν από τα γεύματα. Μικρότερη πιθανότητα υπογλυκαιμίας.
  • Ακαρβόζη (Glucobay®): Δρα στο έντερο και μειώνει τη διάσπαση και την απορρόφηση των υδατανθράκων. Δεν προκαλεί υπογλυκαιμία αλλά μικρή μείωση του βάρους. Κύριες παρενέργειες: μετεωρισμός, διάρροια, αέρια.
  • Γλιταζόνες (Actos®): Μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη αλλά δρούν και σε πολλά διαφορετικά στάδια του μεταβολισμού των σακχάρων. Το Actos® κυκλοφορεί και σε σταθερό συνδυασμό με μετφορμίνη σε ένα χάπι (Competact®). Κύριες παρενέργειες: οίδημα, ηπατοτοξικότητα, κίνδυνος κατάγματος.
  • Αναστολείς DPP-4 (πχ Januvia®, Galvus®, Onglyza®, Jalra®, Xelevia®, Trajenta®): Αυξάνουν τα επίπεδα φυσικών εντερικών ορμονών (των ινκρετινών), αναστέλλοντας το ένζυμο που τις διασπά (το DPP-4). Οι ινκρετίνες αναγκάζουν το πάγκρεας να εκκρίνει ινσουλίνη. Δρουν κυρίως στα μεταγευματικά υψηλά σάκχαρα. Κυκλοφορούν και σταθεροί συνδυασμοί με μετφορμίνη σε ένα χάπι (Janumet®, Eucreas®, Zomarist®, Velmetia®, Komboglyze®, Jentadueto®). Σπάνια παρενέργεια: παγκρεατίτιδα.
  • Αναστολείς SGLT2 (Forxiga®,Jardiance®): Νεότερη κατηγορία αντιδιαβητικών δισκίων. Στοχεύουν στη μείωση της γλυκόζης του οργανισμού, αποβάλλοντάς τη στα ούρα (μέσω αναστολής επαναρόφησής στους νεφρούς). Η ασφάλειά τους ελέγχεται με μεγαλύτερες και μακρόχρονες μελέτες.
  • Ινκρετινο-μιμητικά (πχ Byetta®, Victoza®, Lyxumia®, Bydureon®): Είναι νεότερα φάρμακα, σε ενέσιμη ημερήσια ή εβδομαδιαία μορφή. Δρουν όπως οι ινκρετίνες (αναγκάζουν το πάγκρεας να εκκρίνει ινσουλίνη). Προκαλούν σημαντική μείωση βάρους.  Κύριες παρενέργειες: παροδική ναυτία, έμετος, γαστρεντερικές διαταραχές.


  Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στην/ον ασθενή με διαβήτη με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

  Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

error: Το περιεχόμενο είναι προστατευμένο!