ΦΑΡΜΑΚΑ

φάρμακαΈνα φάρμακο, η ορλιστάτη (Xenical), είναι σήμερα διαθέσιμο και εγκεκριμένο για μακροπρόθεσμη χρήση. Είναι αναστολέας της παγκρεατικής λιπάσης, ενός ενζύμου που είναι απαραίτητο για την απορρόφηση του λίπους της τροφής.

Όταν λαμβάνεται λίγη ώρα πριν το γεύμα, πετυχαίνει να μειώσει την απορρόφηση του λίπους της τροφής. Το άπεπτο λίπος αποβάλλεται με τα κόπρανα και αυτή είναι η αιτία της πιο συχνής παρενέργειας του φαρμάκου που είναι οι διάρροιες. Για να αποφευχθούν οι διάρροιες, η θεραπεία πρέπει να συνδυάζεται με δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος.

 

Το Xenical είναι κατάλληλο βοήθημα για την απώλεια βάρους σε άτομα με Δείκτη ΣΒ 30 ή περισσότερο και σε άτομα με υπερχοληστεριναιμία ή διαβήτη όπου επιβάλλεται η απώλεια βάρους. Συνιστάται επίσης κάποιο πρόγραμμα ελαφριάς άσκησης. Η απώλεια βάρους ωστόσο είναι μέτρια.Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι μισοί τουλάχιστον ασθενείς εμφανίζουν απώλεια βάρους 10% ή περισσότερο του αρχικού τους βάρους σε 12 μήνες.

Στην Αμερική διατίθενται και δύο άλλα φάρμακα. Η λορκασερίνη (Belviq) οδηγεί σε μια μέση απώλεια βάρους 3% της μάζας του σώματος μεγαλύτερη από εκείνη του εικονικού φαρμάκου κατά τη διάρκεια ενός έτους. Επίσης, ένας συνδυασμός φαιντερμίνης και τοπιραμάτης (Qsymia) φαίνεται αποτελεσματικός.

 

Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στον ασθενή με παχυσαρκία με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

error: Το περιεχόμενο είναι προστατευμένο!