ΥΠΟΞΕΙΑ ΘΥΡΟΕΙΔΙΤΙΔΑ

θυρεοειδίτιδαΗ υποξεία θυρεοειδίτιδα De Quervain χαρακτηρίζεται από ξαφνική έναρξη πόνου στον τράχηλο. Η αιτία είναι συνήθως κάποια ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.

Μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως κακουχία, πυρετό και υπερθυρεοειδισμό (ταχυκαρδία, τρέμουλο, εφιδρώσεις, δυσκολία στη ζέστη, έντονο εκνευρισμό και απώλεια βάρους). Στη διάγνωση βοηθούν οι αυξημένοι δείκτες φλεγμονής όπως η ταχύτητα καθίζησης και η CRP, και οι πιθανώς αυξημένες θυρεοειδικές ορμόνες. Ίσως να χρειαστεί σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς.

Η βασική θεραπεία είναι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και  η ανάπαυση. Αν υπάρχουν έντονα συμπτώματα όπως ταχυκαρδία και τρέμουλο, τότε μπορεί να χρειαστεί θεραπεία με φάρμακα που μειώνουν τους καρδιακούς παλμούς (β-αναστολείς) για μικρό διάστημα. Κάποιες φορές, μπορεί να χρειαστεί η βραχύχρονη χορήγηση και κορτιζόνης. Αν η θεραπεία διακοπεί απότομα ή δε γίνει σταδιακή μείωση των φαρμάκων, μπορεί να έχουμε υποτροπή. Την φάση του υπερθυρεοειδισμού μπορεί να ακολουθήσει μια φάση υποθυρεοειδισμού που μπορεί να είναι μόνιμη και να χρειάζεται θεραπεία υποκατάστασης  με θυροξίνη.

 

Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στον ασθενή με παθήσεις θυρεοειδούς με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

error: Το περιεχόμενο είναι προστατευμένο!