ΥΠΟΘΥΡΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Πολύ σημαντική είναι η μέτρηση της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) και των θυρεοειδικών ορμονών Τ3 και ελεύθερης  fΤ4 και σε κάποιες περιπτώσεις ο προσδιορισμός της καλσιτονίνης, μιας ορμόνης που παράγεται από τα C- κύτταρα του αδένα και βρίσκεται αυξημένη στο μυελοειδές καρκίνωμα του θυροειδούς.

Υποθυρεοειδισμός

υπoθυρεοειδισμόςΕίναι η πιο συχνή διαταραχή του θυρεοειδούς και αφορά κυρίως γυναίκες. Υπάρχουν 12 αίτια υποθυρεοειδισμού τα οποία θα πρέπει να αποκλειστούν. Η πιο συχνή αιτία υπολειτουργίας του θυρεοειδούς είναι η  χρόνια θυρεοειδίτιδα (Hashimoto) ενώ σε αναπτυσσόμενες  χώρες η έλλειψη ιωδίου. Στη θυρεοειδίτιδα το ανοσοποιητικό σύστημα «επιτίθεται» στον θυρεοειδή προσπαθώντας να τον καταστρέψει.

Σε κατάσταση υπολειτουργίας του θυρεοειδούς, η έλλειψη των ορμονών κάνει το δέρμα σκληρό, ξηρό, κρύο, εύθρυπτο και ωχρό. Όλα αυτά τα επιδεινώνει η απουσία εφίδρωσης. Τα νύχια γίνονται θαμπά και εύθραυστα, τα μαλλιά λεπτά, ξηρά με τάση για τριχόπτωση και τα βλέφαρα οιδηματώδη.

Συνυπάρχουν κόπωση, χαμηλή ενέργεια, θλίψη, δυσκολία στη μνήμη, αίσθημα κρύου, κατακράτηση υγρών στα άκρα και το πρόσωπο, δυσκολία στην απώλεια βάρους ή μικρή αύξηση βάρους, αναιμία, δυσκοιλιότητα, διαταραχή στην περίοδο και υπογονιμότητα, βραχνάδα στη φωνή, πόνους στους μυς, στις αρθρώσεις, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, κράμπες και αυξημένη χοληστερίνη. Σε πιο βαριές περιπτώσεις έχουμε διαταραχές στη λειτουργία της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια, χολολιθίαση, υπνική άπνοια, ασκίτη, κατάθλιψη, διαταραχή στη σεξουαλική λειτουργία, διαταραχή στη μνήμη, γενετικές ανωμαλίες και διαταραχή στη νοητική ανάπτυξη του εμβρύου, αν ο υποθυρεοειδισμός δε θεραπευθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αν υπάρχει υποθυρεοειδισμός, θα πρέπει να γίνει έναρξη θεραπείας υποκατάστασης με θυροξίνη και τακτική παρακολούθηση των τιμών της TSH και ίσως των θυρεοειδικών ορμονών. Παίρνοντας ένα χάπι κάθε πρωί νηστική/ός μπορούμε να αποκαταστήσουμε τα φυσιολογικά επίπεδα ορμονών στο αίμα. Η θεραπεία αυτή συνήθως χρειάζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα ή εφ’ όρου ζωής. Σε κάθε ηλικία και νόσο η δόση της θυροξίνης πρέπει να τροποποιείται γιατί οι ανάγκες του οργανισμού αλλάζουν. Μεγάλες δόσεις θυροξίνης μπορεί να προκαλέσουν απώλεια οστικής μάζας (οστεοπόρωση) και προβλήματα με την καρδιά, όπως αρρυθμίες και καρδιακή ανεπάρκεια, ιδίως σε μεγάλες ηλικίες.

Ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός αποτελεί μια πρόδρομη μορφή υποθυρεοειδισμού που πολύ συχνά απαιτεί παρακολούθηση και όχι θεραπεία, εκτός αν συνυπάρχουν διαταραχές περιόδου, υπογονιμότητα, υπερλιπιδαιμία, συμπτώματα, εγκυμοσύνη ή καρδαγγειακή νόσος.

 

Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στον ασθενή με παθήσεις θυρεοειδούς με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

error: Το περιεχόμενο είναι προστατευμένο!