ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

ΣυμπτώματαΤα  αδενώματα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα είτε λόγω της υπερπαραγωγής ορμονών είτε λόγω μεγέθους και πίεσης των γειτονικών δομών είτε λόγω καταστροφής της υπόφυσης (υποφυσιακή ανεπάρκεια).

Τα συμπτώματα των λειτουργικών αδενωμάτων εξαρτώνται από την ορμόνη που υπερπαράγεται, μπορεί να είναι πολλά και να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Έτσι οι όγκοι που παράγουν φλοιοτρόπο ορμόνη προκαλούν σύνδρομο Cushing με υπερκορτιζολαιμία, οι όγκοι που παράγουν αυξητική ορμόνη παράγουν γιγαντισμό ή ακρομεγαλία, οι όγκοι που παράγουν προλακτίνη προκαλούν διαταραχές της αναπαραγωγής σε γυναίκες και άνδρες ενώ οι όγκοι που παράγουν θυρεοειδοτρόπο ορμόνη προκαλούν υπερθυρεοειδισμό.

Αν το αδένωμα της υπόφυσης έχει μεγάλο μέγεθος (>1εκ), μπορεί να αρχίσει να πιέζει τον υπόλοιπο αδένα, προκαλώντας την υπολειτουργία του ή να πιέζει το οπτικό νεύρο ή τον εγκέφαλο ακόμα και να επεκτείνεται προς άλλες δομές του εγκεφάλου όπως ο μετωπιαίος λοβός, η τρίτη κοιλία, οι καρωτίδες κα.  Έτσι, οι μεγάλοι όγκοι της υπόφυσης μπορεί να εκδηλωθούν με διαταραχές στην όραση (κυρίως την περιφερική), διπλωπία, πονοκεφάλους, ναυτία, εμέτους, και συμπτώματα από την έλλειψη ορμονών.

Τέλος ένα αδένωμα μπορεί να αιμορραγήσει και να νεκρωθεί (αποπληξία) προκαλώντας εντονότατη διαξιφιστική οπισθοβολβική κεφαλαλγία, εμετούς, τύφλωση ακόμα και απώλεια συνείδησης με κώμα, κάτι το οποίο αποτελεί ιατρικό επείγον και συνήθως απαιτεί άμεση νευροχειρουργική αποσυμπίεση της περιοχής ώστε να αποφευχθεί μόνιμη βλάβη στο οπτικό νεύρο και να σωθεί η όραση.

 

Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στην/ον ασθενή με παθήσεις της υπόφυσης με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

error: Το περιεχόμενο είναι προστατευμένο!