ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΙΩΔΙΟ

Τι μέτρα προστασίας πρέπει να λάβει κάποιος που έχει κάνει θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο;

Συστήνεται να μην υπάρχει επαφή με άτομα σε απόσταση έως ένα μέτρο και για περισσότερο από 1 ώρα την ημέρα για 5 ημέρες, ενώ σε περίπτωση παιδιών και εγκύων, για τουλάχιστον 8 ημέρες. Πρέπει να αποφεύγεται η επιστροφή στην εργασία, καθώς και η χρήση μέσων μεταφοράς μαζί με άλλους για το ίδιο διάστημα.  Δεν πρέπει να μοιράζεστε πετσέτες ή σεντόνια για μια εβδομάδα. Δεν πρέπει να προετοιμάζετε φαγητό για άλλους. Όταν χρησιμοποιείτε την τουαλέτα να καθαρίζετε καλά και να τραβάτε 2-3 φορές καζανάκι για 2 εβδομάδες. Όταν κάνετε ντους, καθαρίζετε καλά την μπανιέρα ή το ντους μετά. Συστήνονται τα συχνά ντους και το λούσιμο.

Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να αποφύγουν εγκυμοσύνη για ένα χρόνο μετά τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Σε περίπτωση θηλασμού, ο θηλασμός πρέπει να διακοπεί.

 

Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στον ασθενή με παθήσεις θυρεοειδούς με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

error: Το περιεχόμενο είναι προστατευμένο!