ΚΟΝΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ

παιδοενδοκρινολογία κοντό ανάστημαΗ ανησυχία για το ανάστημα απασχολεί συχνά γονείς και παιδιά. Η παρακολούθηση της καμπύλης ανάπτυξης από τον παιδίατρο θα καθορίσει αν το ανάστημα του παιδιού είναι παθολογικά χαμηλό και αν χρειάζεται διερεύνηση από ενδοκρινολόγο.

Τα περισσότερα παιδιά με χαμηλό ανάστημα είναι φυσιολογικά και συχνά το ανάστημά τους χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθές χαμηλό ανάστημα.


Αίτια

Το ανάστημα ενός παιδιού καθορίζεται κυρίως από τα γονίδια που έχει κληρονομήσει από τους γονείς, το ύψος των οποίων επηρεάζει σημαντικά το τελικό υψος του παιδιού. Οι σημαντικότερες ορμόνες που επηρεάζουν το ανάστημα είναι η αυξητική ορμόνη, οι θυρεοειδικές ορμόνες και τα οιστρογόνα/ανδρογόνα. Παθήσεις όπως τα χρόνια προβλήματα των νεφρών, της καρδιάς και του ήπατος, οι λοιμώξεις, οι αυτοάνοσες παθήσεις, οι σκελετικές δυσπλασίες, οι χρόνιες φλεγμονώδεις νόσοι, ο υποθυρεοειδισμός, η ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης, οι παθήσεις του εγκεφάλου, το άσθμα, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι διαταραχές του γαστρεντερικού, η ανεπαρκής πρόσληψη τροφής και γενετικά σύνδρομα όπως το σύνδρομο Down, τα σύνδρομα Turner, Noonan, Prader-Willi μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική ανάπτυξη. Τέλος τα νεογνά που γεννιούνται μικρά έχουν περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν μικρόσωμα στην υπόλοιπη ζωή τους.

Διάγνωση

Ο παιδίατρος σας μπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη  μειωμένης ταχύτητας ανάπτυξης ή χαμηλού αναστήματος. Από την αρχική ενδοκρινολογική εκτίμηση θα αποφασιστεί αν χρειάζεται εργαστηριακός έλεγχος, που μπορεί να περιλαμβάνει προσδιορισμό ορμονών στο αίμα, απλή ακτινογραφία του αριστερού χεριού με την οποία προσδιορίζουμε την οστική ηλικία ή και γενετικό έλεγχο. Επειδή η αυξητική ορμόνη εκκρίνεται κατά ώσεις στη διάρκεια της νύχτας, μια απλή πρωινή αιμοληψία δεν αρκεί για τον προσδιορισμό της. Αν υπάρχει υποψία ανεπάρκειας αυξητικής ορμόνης, η διερεύνηση περιλαμβάνει την προκλητή δοκιμασία αυξητικής ορμόνης. Για το λόγο αυτό γίνονται διαδοχικές μετρήσεις ανά μισή ώρα για 3 ή 4 ώρες της αυξητικής ορμόνης μετά τη χορήγηση φαρμακευτικών παραγόντων που διεγείρουν την έκκριση της. Πολλές φορές η στενή παρακολούθηση και η επανεξέταση συμβαλλούν στην τελική διάγνωση.

Θεραπεία

Εξαρτάται απο την αιτία. Πχ Αν το χαμηλό ανάστημα οφείλεται σε ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης, η θεραπεία γίνεται με χορήγηση συνθετικής αυξητικής ορμόνης από τους γονείς κατόπιν εκπαίδευσής τους με ειδικές συσκευές υποδόριας χορήγησης. Τα παιδιά που λαμβάνουν αυξητική ορμόνη χρειάζονται αφ’ενός στενή παρακολούθηση για αποφυγή ανεπιθύμητων ενεργειών και αφ’ετέρου για προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας της θεραπείας. Αν το χαμηλό ανάστημα οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό, η θεραπεία γίνεται με χορήγηση θυροξίνης από το στόμα.

 

Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στους μικρούς ασθενείς με ενδοκρινολογικά προβλήματα με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

error: Το περιεχόμενο είναι προστατευμένο!