ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ

Ο πιο κοινός καρκίνος του θυρεοειδούς είναι το θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς (80%). Τυπικά αναπτύσσεται πάρα πολύ αργά και μπορεί να υπάρχει για πολλά χρόνια χωρίς κανένα σύμπτωμα. Κάποιες φορές μπορεί να επεκταθεί τοπικά στο λαιμό, κυρίως στους λεμφαδένες γύρω από τον θυρεοειδή.  Σπάνια μπορεί να κάνει μεταστάσεις στους πνεύμονες και τα οστά. Αν η διάγνωση γίνει νωρίς, η ίαση είναι σχεδόν 100%.


Μετά από τη χειρουργική επέμβαση, η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο μπορεί να είναι απαραίτητη για την καταστροφή των υπολειμμάτων θυρεοειδικού ιστού.

Ο δεύτερος πιο συχνός τύπος καρκίνου είναι το θυλακιώδες καρκίνωμα (10-15%). Σπάνια κάνει μεταστάσεις στους λεμφαδένες αλλά μπορεί να κάνει μετάσταση στους πνεύμονες ή τα οστά. Αν η διάγνωση γίνει νωρίς και ο καρκίνος είναι περιορισμένος στον θυρεοειδή τότε η πιθανότητα ίασης είναι σχεδόν 95%.

Το μυελώδες καρκίνωμα είναι ένας σχετικά σπάνιος τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς (5%). Αυτός ο τύπος καρκίνου μπορεί να είναι κληρονομικός και χρειάζεται ιδιαίτερη παρακολούθηση. Μπορεί να σχετίζεται με έναν επινεφριδιακό όγκο που ονομάζεται φαιοχρωμοκύττωμα, που πρέπει να αποκλεισθεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
Έχει πολύ καλή πρόγνωση, αν ανακαλυφθεί νωρίς, και δεν έχει επεκταθεί εκτός του θυρεοειδούς.

Τέλος, υπάρχει και το αναπλαστικό καρκίνωμα του θυρεοειδούς το οποίο είναι σπάνιο (1-2%) αλλά και ιδιαίτερα επιθετικό. Είναι πιο συχνό σε άνδρες μεγάλων ηλικιών.

 

Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στον ασθενή με παθήσεις θυρεοειδούς με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

error: Το περιεχόμενο είναι προστατευμένο!