ΘΥΡΟΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΙΩΔΙΟ

θυρεοειδής ιώδιοΤο ιώδιο είναι ένα απαραίτητο δομικό στοιχείο των θυρεοειδικών ορμονών. Η έλλειψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη) και ακόμα και υπολειτουργία του (υποθυρεοειδισμός). Η υπερβολική πρόσληψη του, από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει πολλές διαταραχές στη λειτουργία του.  Η πρόσληψη ιωδίου δεν πρέπει όμως να ξεπερνά συγκεκριμένα όρια. Η ισορροπημένη διατροφή με ιωδιωμένο αλάτι και αλεύρι, και συχνή λήψη ψαριών και θαλασσινών είναι αρκετή για να έχουμε επάρκεια ιωδίου.

Προσοχή χρειάζεται αν παίρνετε φάρμακα που έχουν πολύ ιώδιο, όπως η αμιωδαρόνη για αρρυθμίες (Αngoron), ή αν χρειάζεται να κάνετε κάποια εξέταση με ενδοφλέβιο ιωδιούχο σκιαγραφικό (αξονική, αγγειογραφίες). Επίσης κάποια φαρμακευτικά βοηθήματα-βιταμίνες περιέχουν μεγάλες ποσότητες ιωδίου και μπορεί να σας δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση ενημερώστε πρώτα τον Ενδοκρινολόγο σας.

Συμπληρώματα με ιώδιο χρειάζονται οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού αλλά και τότε δε θα πρέπει να ξεπερνούν κάποια όρια (150 μg ιωδίου κατά την εγκυμοσύνη και 200 μg ιωδίου καθημερινά κατά το θηλασμό).


Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στον ασθενή με παθήσεις θυρεοειδούς με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

error: Το περιεχόμενο είναι προστατευμένο!