ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΘεραπείαΗ απόφαση για την κατάλληλη θεραπεία εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος και τη θέση του αδενώματος, την παραγωγή ορμονών, την ηλικία του ατόμου και τον υπότυπο.

Κάποια αδενώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με φάρμακα που χορηγούνται για μεγάλo χρονικό διάστημα (πχ προλακτίνωμα).

Χειρουργείο (διασφηνοειδικά)

Χειρουργική αντιμετώπιση απαιτούν τα μακροπρολακτινώματα (>1 εκ), αυτά που υπέστησαν πρόσφατη αποπληξία (νέκρωση), όσα προσεγγίζουν το οπτικό χίασμα ή προκαλούν νευρολογικά συμπτώματα ή εκτοπίζουν το μίσχο της υπόφυσης, όσα υποτροπιάζουν με τη φαρμακευτική αγωγή και αυτά που παράγουν φλοιοτρόποπο ή θυρεοτρόπο ή αυξητική ορμόνη. Η επέμβαση γίνεται διασφηνοειδικά (μέσω της ρινικής κοιλότητας  με τομή στην στοματική κοιλότητα-ούλα της άνω γνάθου). Συνήθως δεν απαιτείται κρανιοτομή.

Πιθανές παρενέργεις του χειρουργείου

Εκροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού, λοίμωξη (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα), απόστημα, άποιος διαβήτης, υποφυσιακή ανεπάρκεια, διαταραχές όρασης, διάτρηση ρινικού διαφράγματος, υπερέκκριση αντιδιουρητικής ορμόνης.

Λοιπές θεραπείες

Άλλα αδενώματα μπορεί να χρειάζονται συνδυαστική θεραπεία με χειρουργική αφαίρεση, φάρμακα και ακόμα και ακτινοθεραπεία (απλή κλασματοποιημένη ή στερεοτακτική Cyberknife/gammaKnife).

Πιθανές παρενέργειες ακτινοθεραπείας

Υποφυσιακή ανεπάρκεια, οπτική νευρίτιδα, αγγειακή εγκεφαλική νόσος και σπάνια νέκρωση και σχηματισμός όγκων.

 

Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στην/ον ασθενή με παθήσεις της υπόφυσης με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

error: Το περιεχόμενο είναι προστατευμένο!