ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

ΕμμηνόπαυσηΕίναι η περίοδος της ζωής μιας γυναίκας όταν η έμμηνος ρύση της τελειώνει και δεν μπορεί πλέον να μείνει έγκυος με φυσιολογικό τρόπο.  Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης στην Ελλάδα είναι τα 51 έτη αλλά κυμαίνεται από γυναίκα σε γυναίκα μεταξύ των ηλικιών 47 έως 55 ετών. Πρόωρη θεωρείται η  εμμηνόπαυση που συμβαίνει σε ηλικία <40ετών και χρειάζεται ενδοκρινολογική διερεύνηση. Σημαντικό ρόλο στην ηλικία εμμηνόπαυσης παίζουν τα γονίδια, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η εθνικότητα και η ηλικία εμμηνόπαυσης της μητέρας.

Της εμμηνόπαυσης προηγείται μια περίοδος 4-5 χρόνων (κλιμακτήριος-περιεμμηνοπαυσιακή περίοδος) όπου αρχίζουν να πέφτουν σταδιακά τα επίπεδα των οιστρογόνων, η περίοδος αρχικά έρχεται πιο συχνά αλλά μετά αραιώνει, το αίμα  της περιόδου είναι περισσότερο και η γονιμότητα μειώνεται.  Όταν δεν έρθει περίοδος για ένα χρόνο τότε μια γυναίκα έχει μπει στην εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση μπορεί να έρθει πιο νωρίς λόγω αφαίρεσης των ωοθηκών, χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, παθήσεων της υπόφυσης ή των ωοθηκών ή πολύ σοβαρής ασθένειας.

Κλινική εικόνα
Οι μεγάλες διακυμάνσεις και στη συνέχεια η μείωση των ορμονών οδηγούν σε συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως διαταραχή στη διάθεση, κυκλοθυμία, εξάψεις, διαταραχή στη μνήμη και τη συγκέντρωση, διαταραχή στον ύπνο, αίσθημα θλίψης και ίσως κατάθλιψη, ξηρότητα του κόλπου, κνησμό,  λέπτυνση των χειλέων, συχνές αοιδιοκολπίτιδες, μειωμένη σεξουαλική διάθεση και πόνο κατά την ερωτική επαφή, προβλήματα με την ούρηση όπως ακράτεια ή συχνουρία, οστεοπόρωση, αύξηση λιπιδίων, αίσθημα ζέστης, εξάψεις, ιδρώτες. Πολλά από τα συμπτώματα αυτά συνήθως βελτιώνονται συνήθως σε 1-5  χρόνια.

Θεραπεία
Αν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα και δεν υπάρχει αντένδειξη για τη λήψη οιστρογόνων, τότε μπορείτε να πάρετε οιστρογόνα (Προτιμητέα=διαδερμικά αυτοκόλλητα, κολπικά δισκία) για μερικά χρόνια. Οφέλη της χρήσης τους είναι η μείωση των εξάψεων, η βελτίωση της διάθεσης, του ύπνου, της σεξουαλικής λειτουργίας και της οστικής πυκνότητας.

Παρενέργειες οιστρογόνων
Αύξηση πιθανότητας θρομβοεβολικών επεισοδίων, εγκεφαλικού, αύξηση τριγλυκεριδίων, ήπια αύξηση πίεσης, ενδιάμεση μηνορραγία, ακράτεια. Ο συνδυασμός οιστρογόνων με προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσει μικρή αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του μαστού σε ασθενείς με προυπάρχουσα γενετική προδιάθεση με μειωμένη όμως θνητότητα λόγω του συχνότερου ελέγχου και των λιγότερο επιθετικών όγκων. Πολύ σημαντική για την ανάπτυξη επιπλοκών είναι η ηλικία έναρξης και η διάρκεια χρήσης οιστρογόνων. Όσο πιο νωρίς και για λιγότερο διάστημα (<3 έτη) χρησιμοποιούνται τόσο μικρότερη η πιθανότητα παρενεργειών.

Αντενδείξεις χρήσης οιστρογόνων
Θρομβοεμβολικό επεισόδιο, αυξημένος κίνδυνος φλεβοθρόμβωσης, αδιάγνωστη μηνορραγία, ιστορικό καρκίνου μαστού ή οιστρογονοεξαρτώμενου καρκίνου, ηπατική νόσος,  χολολιθίαση (σχετική αντένδειξη), υπερτριγλυκεριδαιμία (σχετική).

Λοιπές θεραπείες
Υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες θεραπείες με πλεονεκτήματα και  μειονεκτήματα , όπως φυτικά συμπληρώματα, ήπια αντικαταθλιπτικά  για την αντιμετώπιση των εξάψεων και των διαταραχών ύπνου και διάθεσης, τοπικά λιπαντικά ή κολπικά οιστρογόνα για την ξηρότητα του κόλπου και της σεξουαλική διάθεση. Η χρήση μικρών δόσεων ανδρικών ορμονών για τη βελτίωση της libido έχει καλά αποτελέσματα.

Checkup
Ετήσιος έλεγχος πρέπει να γίνεται στην αρτηριακή πίεση (Υπέρταση=>140 mmHg η συστολική πίεση και >85 η διαστολική), στα λιπίδια και τη χοληστερίνη, στο σάκχαρο, και την οστική πυκνότητα. Πρέπει επίσης κάθε μήνα να γίνεται αυτοεξέταση μαστού και κάθε χρόνο μαστογραφία. Τέλος ο γυναικολόγος θα δώσει οδηγίες για τη συχότητα που πρέπει να γίνεται το test PAP.


Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στην/ον ασθενή με διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

error: Το περιεχόμενο είναι προστατευμένο!