ΕΙΔΗ

Πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα ινσουλίνης έχουν αναπτυχθεί, με διαφορές στην ταχύτητα απορρόφησης και το χρόνο δράσης τους. Με αυτόν τον τρόπο  μπορούμε να σχεδιάσουμε διάφορα θεραπευτικά σχήματα ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών. Κάθε συσκευασία περιέχει 5 πένες που καθεμιά περιέχει 300 μονάδες ινσουλίνης.

Έτσι έχουμε:

  • Ανάλογα μακράς δράσης (Lantus®, Levemir®, Tresiba®): Έχουν μακρό χρόνο δράσης ώστε να καλύπτουν όλο το 24ωρο. Σκοπός τους είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών του οργανισμού. Δεν μπορούν όμως να καλύψουν τις ανάγκες που προκύπτουν μετά από κάθε γεύμα.
  • Ινσουλίνες ενδιάμεσης δράσης (Humulin NPH®, Protaphane®): Έχουν  μικρότερη διάρκεια δράσης με αποτέλεσμα να χρειάζονται τουλάχιστον δύο ενέσεις το 24ωρο.
  • Ινσουλίνες ταχείας δράσης (Actrapid®, Humulin Regular®): Έχουν σκοπό την κάλυψη των αναγκών από τα γεύματα. Η ένεση πρέπει να γίνεται 20-30 λεπτά πριν από κάθε γεύμα και η δράση της έχει εξαντληθεί μέχρι το επόμενο γεύμα.
  • Υπερταχέα ανάλογα (Novorapid®, Apidra®,Humalog®): Η δράση τους είναι ταχύτερη και έτσι μπορούν να χορηγηθούν πρακτικά 5-10 λεπτά πριν το κάθε γεύμα.
  • Μείγματα ινσουλίνης (Novomix 30®, Humalog-mix 25 ή 50®, Humulin-M3®, Mixtard 30, 40 ή 50®): Είναι έτοιμα μείγματα μιας βασικής και μιας γευματικής ινσουλίνης σε συγκεκριμένη αναλογία (πχ 70/30, 75/25, 50/50). Είναι χρήσιμα κυρίως για ασθενείς τύπου 2 μεγαλύτερης ηλικίας. Αποτελούν μια αρκετά αποτελεσματική και βολική λύση. Απαιτείται ωστόσο σταθερότητα στην ώρα του γεύματος και την ποσότητα των υδατανθρακών που θα καταναλώσει ο ασθενής καθώς και πρόσληψη ενδιάμεσων μικρών γευμάτων (πχ δεκατιανό). Χορηγούνται συνήθως σε δύο ή τρεις ενέσεις την ημέρα, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

 

Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στον ασθενή με διαβήτη με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

error: Το περιεχόμενο είναι προστατευμένο!