ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΜΗΝΟΡΡΑΓΙΑ

Δυσλειτουργική κολπική αιμορραγία

Πρόκειται για μη-φυσιολογική κολπική αιμόρροια χωρίς υποκείμενη ανατομική βλάβη. Μπορεί να συνοδεύεται και από απουσία περιόδου (ανωοθυλακιορρηξία). Οφείλεται σε διαταραχές στην έκκριση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Κομβικής σημασίας είναι ο αποκλεισμός άλλων αιτίων όπως τραυματισμός, ξένο σώμα, όγκοι, λοιμώξεις, ενδομητρίωση, πολύποδες, διαταραχές πήξης του αίματος και κύηση ή επιπλοκές της.

Αίτια δυσλειτουργικής αιμορραγίας

Χρήση αντισυλληπτικών, περιεφηβική ή περιεμμηνοπαυσιακή περίοδος, υποθαλαμικά αίτια, αυξημένη προλακτίνη, φάρμακα, πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, μεσοκύκλια σταγονοειδής αιμόρροια.

Διάγνωση

Η διάγνωση θα γίνει με βάση το ιστορικό, τον ορμονικό και βιοχημικό έλεγχο και τον υπέρηχο μήτρας-ωοθηκών, ενώ η στενή συνεργασία με τον γυναικολόγο είναι απαραίτητη.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο και τη σοβαρότητα της αιμόρροιας. Σε ήπιες περιπτώσεις αρκεί η παρακολούθηση και η χορήγηση σκευασμάτων σιδήρου ενώ σε ορισμένες υποκατηγορίες βοηθούν τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη (πχ Mesulid). Σε βαρύτερες περιπτώσεις χορηγούμε αντισυλληπτικά με προγεστερόνη ή συνδυασμό προγεστερόνης-οιστρογόνων. Σε πολύ βαριές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται υψηλές δόσεις οιστρογόνων.


Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στην/ον ασθενή με διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

error: Το περιεχόμενο είναι προστατευμένο!