ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΣΟ

παχυσαρκία διάγνωσηΜε τον όρο παχυσαρκία εννοούμε την υπέρμετρη αύξηση του βάρους του σώματος, που οφείλεται σε αύξηση της ποσότητας του λίπους. 

 

Αιτιολογία

Θεωρείται πολυπαραγοντική νόσος με κύριο λόγο να παίζουν τα γονίδια (FTOC), η νευροχημεία και περιβαλλοντικοί παράγοντες (διατροφή, έλλειψη άσκησης). Αρκετά σύνδρομα συνοδεύονται από παχυσαρκία (Prader Willi, Turner κα).

 

Συχνότητα

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ε.Ε. στην παχυσαρκία των ανδρών με ποσοστό 30%, την δεύτερη θέση στις γυναίκες με ποσοστό 20%, ενώ τα ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ε.Ε.

 

Διάγνωση

Ο παρακάτω τύπος, προσδιορίζει τον Δείκτη Σωματικής Μάζας (ΔΣΜ) και καθορίζει την κατηγορία της παχυσαρκίας, ο οποίος είναι το πηλίκο του βάρους σε κιλά δια του ύψους σε μέτρα στο τετράγωνο.

ΔΣΜ (Body Mass Index) = Βάρος (kgr)/Ύψος2 (m2)

Ακόμα χρησιμοποιείται η περίμετρος μέσης (υπέρβαροι= >94 cm άνδρες και >80 cm γυναίκες και παχύσαρκοι= >102 cm άνδρες και >88 cm γυναίκες) και το πηλίκο περιμέτρου μέσης προς περίμετρο ισχίων (>0.9 άνδρες και > 0.85 γυναίκες)

 

ΔΜΣ Ταξινόμηση ΔΜΣ
< 18.5 Λιποβαρής
18.5–24.9 Κανονικό βάρος
25.0–29.9 Υπέρβαρος
30.0–34.9 Παχυσαρκία Τύπου I
35.0–39.9 Παχυσαρκία Τύπου II
≥ 40.0  Νοσογόνος ΠαχυσαρκίαΟι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στον ασθενή με παχυσαρκία με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

error: Το περιεχόμενο είναι προστατευμένο!