ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

οστεοπόρωση διάγνωσηΓίνεται με τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας με τη μέθοδο DEXA. Είναι απαραίτητη η ετήσια παρακολούθηση της οστικής πυκνότητας ιδανικά σε 2 βασικά σημεία, τη σπονδυλική στήλη και το ισχίο. Αυτό γίνεται λόγω του ότι τα δύο αυτά σημεία περιέχουν διαφορετικό είδος οστού.  Επίσης, η επανάληψη της εξέτασης ΠΡΕΠΕΙ να γίνεται στο ίδιο μηχάνημα και, αν είναι δυνατό, και από τον ίδιο χειριστή, καθώς διαφορετικά μηχανήματα και διαφορετική τοποθέτηση των σημείων που μετράμε μπορεί να οδηγήσει σε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα.

Ο ορισμός της οστεοπόρωσης σύμφωνα με τα T – scores έχει εφαρμογή μόνο στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και στους άνδρες >50 ετών. Αντίθετα μία άλλη παράμετρος, το Z-score,  χρησιμοποιείται για την εκτίμηση οστικής πυκνότητας σε παιδιά, εφήβους, νέους άνδρες και προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Z-score >-2,0 θεωρείται φυσιολογικό ωστόσο πρέπει να συναξιολογούνται και άλλοι παράγοντες ενδεικτικοί αυξημένης ευθραστότητας των οστών (πχ προηγούμενο κάταγμα χαμηλής βίας ή ειδικοί δείκτες οστικού μεταβολισμού).

Στην περίπτωση που η μέτρηση οστικής πυκνότητας  είναι χαμηλή (οστεοπενία), ο δείκτης FRAX  (https://www.shef.ac.uk/FRAX/tool.jsp?lang=gr) μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Ο δείκτης FRAX χρησιμοποιεί τη μέτρηση DEXA ισχίου καθώς και άλλες παραμέτρους του ιατρικού ιστορικού για να υπολογίσει τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου τα επόμενα 10 έτη. Αν ο γενικός κίνδυνος μείζονος κατάγματος είναι >20% ή ο κίνδυνος κατάγματος ισχίου >3% απαιτείται θεραπεία.

Οστική πυκνότητα
T-score
Φυσιολογικό -1 και υψηλότερο
Χαμηλή οστική πυκνότητα (οστεοπενία) -1.1 έως -2.4
Οστεοπόρωση -2.5 και χαμηλότεροΟι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στον ασθενή με οστεοπόρωση με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

error: Το περιεχόμενο είναι προστατευμένο!