ΔΙΑΙΤΑ

Αντιμετώπιση / Θεραπεία ΣΔ

διατ1Τα πλέον σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση του ΣΔ είναι η διακοπή του καπνίσματος, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, η αύξηση της σωματικής άσκησης, η απώλεια βάρους, η σωστή διατροφή και η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής. Σε πολλούς ασθενείς (άνδρες >50 ετών, γυναίκες >60 ετών με 1 παράγοντα κινδύνου, άτομα 30-50 ετών με >1 παράγοντα κινδύνου) απαιτείται και η χορήγηση μικρών δόσεων ασπιρίνης.

Ο γλυκαιμικός έλεγχος είναι δυνατόν να επιτευχθεί, αρχικά με χορήγηση αντιδιαβητικών φαρμάκων και εφ’ όσον χρειαστεί με ινσουλίνη. Σε ασθενείς με ΣΔ τύπου 1, η χορήγηση ινσουλίνης είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση των επιθυμητών επιπέδων γλυκόζης.

 

Δίαιτα

δι3Το διαιτολόγιο οφείλει να είναι απόλυτα εξατομικευμένο και να προσαρμόζεται στις ανάγκες της καθημερινής ζωής. Η διατροφή πρέπει να έχει ποικιλία τροφών, να είναι χαμηλή σε ζωϊκά λίπη, χοληστερόλη, αλάτι και αλκοόλ και να περιέχει άφθονες φυτικές ίνες (30-40 γρ/ημέρα). Μια ισορροπημένη δίαιτα περιλαμβάνει 45-60% υδατάνθρακες, 10-20% πρωτείνη και <30% λίπη.

Αντίθετα με την κοινή αντίληψη, πλέον δε θεωρείται πως οι ασθενείς με ΣΔ πρέπει να περιορίζουν τη λήψη υδατανθράκων. Ωστόσο, οι υδατάνθρακες πρέπει να προέρχονται κατά κύριο λόγο από τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά κ.λ.π. Οι τροφές αυτές απορροφώνται αργά στο έντερο και τα σάκχαρα απελευθερώνονται αργά στο αίμα ενώ ο ασθενής αισθάνεται χορτάτος για περισσότερο χρόνο.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται είναι η ζάχαρη, τα τηγανητά, το μέλι, τα παγωτά, οι καραμέλες, η σοκολάτα, οι κομπόστες, το σακχαρούχο γάλα, τα αναψυκτικά, οι χυμοί φρούτων με ζάχαρη και τα γλυκά οινοπνευματώδη ποτά (λικέρ, γλυκά κρασιά).

Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στην/ον ασθενή με διαβήτη με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

error: Το περιεχόμενο είναι προστατευμένο!