ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ

γυναικομαστιαΕίναι η διόγκωση του μαστού στους άνδρες και σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ηλικία. Κατά τη νεογνική ηλικία, το στήθος του μωρού αναπτύσσεται, λόγω των οιστρογόνων της μητέρας αλλά η γυναικομαστία συνήθως υποστρέφει πλήρως. Στην πρώιμη εφηβική ηλικία (10-14 ετών), η θηλεοποίηση του στήθους σε αγόρια είναι ένα πάρα πολύ συχνό φαινόμενο και μπορεί να φτάσει μέχρι και το 65% των νεαρών αγοριών. Οφείλεται σε υπεροχή της οιστραδιόλης σε σχέση με την τεστοστερόνη και συνήθως υποστρέφει πλήρως. Αν επιμείνει μετεφηβικά, πρέπει να παρακολουθείται και να διερευνάται ενδελεχώς, μια και μπορεί να υποκρύπτει όγκο των όρχεων ή των επινεφριδίων. Στην ώριμη ηλικία (>60 ετών), ο μαζικός αδένας φυσιολογικά αυξάνει σε μέγεθος λόγω μείωσης του λόγου τεστοστερόνης – οιστρογόνων. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχουμε ψευδογυναικομαστία (συσσώρευση λίπους χωρίς την παρουσία υπερτροφικού αδένα, συνήθως λόγω παχυσαρκίας) ωστόσο είναι σημαντικό να γίνεται διαχωρισμός από την αληθή γυναικομαστία με μαστογραφία, υπερηχογράφημα και ορμονικές εξετάσεις. Όταν τέλος, δεν είναι δυνατή η ανεύρεση αιτίας χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής γυναικομαστία.

Η παθολογική γυναικομαστία προκαλείται από αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων είτε ανεπάρκεια ανδρογόνων ή συνδυασμό και των δυο. Συχνό αίτιο είναι η χρήση φαρμάκων (αναβολικά για βελτίωση της μυικής ισχύος, χασίς/μαριχουάνα αντιυπερτασικά, διουρητικά, καρδιοτονωτικά, αντιαρρυθμικά, γαστροπροστατευτικά, αντιφυματικά και αντιμυκητισιακά φάρμακα, αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά και γενικά νευρολογικά φάρμακα, αμφεταμίνες, ηρωίνη και μεθαδόνη). Επίσης μπορεί να οφείλεται σε όγκους των όρχεων και των επινεφριδίων, νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, αλκοολισμό, νοσήματα θυροειδούς, σύνδρομο Cushing, μεγαλακρία, στις υποκατηγορίες του υπογοναδισμού ή σε συγγενείς ανωμαλίες. Για τους λόγους αυτούς καθίσταται αναγκαία η λήψη λεπτομερούς ιστορικού και ενδελεχούς κλινικοεργαστηριακού ελέγχου για την ανεύρεση της αιτίας ενώ προσοχή απαιτείται όταν εμφανίζεται αιφνίδια, ταχεία ανάπτυξη στήθους σε μη προβλεπόμενη ηλικία. Εφ’ όσον ανευρεθή συγκεκριμένο αίτιο απαιτείται φαρμακευτική ή χειρουργική αιτιολογική αντιμετώπιση. Αν η γυναικομαστία εμμένει ή αν υπάρχουν ψυχολογικοί ή/και κοσμητικοί λόγοι και εφ’ όσον έχουν αποκλεισθεί αιτιολογικοί παράγοντες, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί, σχετικά απλά, από πλαστικό χειρουργό.


Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στην/ον ασθενή με διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

error: Το περιεχόμενο είναι προστατευμένο!