ΑΝΤΛΙΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ

Αντλία ινσουλίνηςΑΝΤ2

  • Σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών μπορεί να χρησημοποιηθεί η αντλία ινσουλίνης. Απευθύνεται κυρίως σε νεαρά άτομα με ΣΔ τύπου 1 και σε έγκυες.
  • Η συνταγογράφηση, χορήγηση και τοποθέτησή της γίνεται μόνο σε εξειδικευμένα ενδοκρινολογικά-διαβητολογικά κέντρα μεγάλων νοσοκομείων.
  • Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με αντλία ινσουλίνης είναι ο πιο σταθερός μεταβολικός έλεγχος, τα λιγότερα επεισόδια υπογλυκαιμίας, η καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου το βράδυ και η μικρότερη ανάγκη για προγραμματισμό της ώρας άσκησης, πρωινής αφύπνισης ή γεύματος.
  • Ωστόσο απαιτείται πιο ενεργός συμμετοχή του ασθενούς, υπευθυνότητα, εκμάθηση της χρήσης της αντλίας και καθημερινός έλεγχος πως πράγματι χορηγείται η ινσουλίνη από την αντλία ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διαβητικής κετοξέωσης. Η χρήση αντλίας ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δε σημαίνει πως ο ασθενής παύει να ασχολείται και η αντλία τα κάνει όλα μόνη της.
  • Τα συστήματα αυτά αποτελούνται από μια αντλία και έναν μετρητή σακχάρου.

Η αντλία τοποθετείται εξωτερικά στο σώμα, π.χ. στη ζώνη ή στην τσέπη και χορηγεί συνεχώς μια ρυθμιζόμενη ποσότητα ινσουλίνης ταχείας δράσης ή αναλόγου ινσουλίνης ταχείας δράσης (βασικός ρυθμός) μέσω ενός σετ έγχυσης που καταλήγει σε ένα λεπτό καθετήρα που μπαίνει κάτω από το δέρμα. Οι ρυθμίσεις έγχυσης επιλέγονται από τον ιατρό με βάση τις ανάγκες του ασθενούς και το πρόγραμμά του.

Ο μετρητής σακχάρου τοποθετείται στο σώμα και αποτελείται από ένα λεπτό καθετήρα που μπαίνει κάτω από το δέρμα και έναν πομπό που πραγματοποιεί δεκάδες μετρήσεις σακχάρου κάθε μέρα.

 

Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στον ασθενή με διαβήτη με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

error: Το περιεχόμενο είναι προστατευμένο!