ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ

Προτού αναφέρουμε τα διαφορετικά είδη αντισύλληψης πρέπει να τονίσουμε πως ΜΟΝΟ η σωστή χρήση προφυλακτικού από τον άνδρα ή τη γυναίκα προστατεύει από τη μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νόσων όπως το AIDS, οι ηπατίτιδες, η σύφιλη, τα χλαμύδια, ο ιός HPV των κονδυλωμάτων κα.

αντισύλληψηΕκτός των χειρουργικών τρόπων αντισύλληψης, οι τρόποι δράσης των διαφορετικών αντισυλληπτικών μέσων είναι να εμποδίσουν το σπέρμα να φτάσει το ωάριο, να προκαλέσουν βλάβη στο σπέρμα, να καταστέλλουν την απελευθέρωση του ωαρίου και να εμποδίζουν την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.  Κάθε γυναίκα θα πρέπει να συζητήσει με το γιατρό της, την κατάλληλη αντισυλληπτική μέθοδο.

Τα αντισυλληπτικά χάπια συνδυασμού περιέχουν διαφορετικό συνδυασμό ορμονών (οιστρογόνα και προγεστερόνη) που εμποδίζουν την ωοθυλακιορρηξία, αλλάζουν τη σύσταση της βλέννας του τραχήλου ή το περιβάλλον της μήτρας.

Τρόπος λήψης

Τα περισσότερα χάπια έρχονται σε πακέτο των 21, τα οποία είναι καλό να λαμβάνονται την ίδια ώρα κάθε μέρα. Όταν τελειώσει όλο το πακέτο, γίνεται διακοπή για 7 ημέρες και μετά ξεκινά το νέο πακέτο. Μέσα σε αυτές τις ημέρες έρχεται η περίοδος. Τα χάπια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στην κύηση. Αν η γυναίκα ξεχάσει να πάρει ένα χάπι,πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό της και την επόμενη μέρα να πάρει δύο χάπια μαζί και να συνεχίσει κανονικά το πακέτο. Αν ξεχαστούν δύο ή περισσότερα χάπια τότε συνεχίζει το πακέτο αλλά χρησιμοποιεί και προφυλακτικό μέχρι να τελειώσει το πακέτο.

Οφέλη

Τα οφέλη τους είναι η προστασία από τον καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου, η μείωση των κύστεων και των φλεγμονωδών παθήσεων της πυέλου, της έκτοπης κύησης, της ακμής και της υπερτρίχωσης και η βελτίωση της επώδυνης  περιόδου και της σιδηροπενικής αναιμίας.

Παρενέργειες

Πολύ σημαντική για την ανάπτυξη επιπλοκών είναι η ηλικία έναρξης και η διάρκεια χρήσης οιστρογόνων. Όσο πιο νωρίς και για λιγότερο διάστημα (<3 έτη) χρησιμοποιούνται τόσο μικρότερη η πιθανότητα παρενεργειών. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, πονοκέφαλο και επώδυνους μαστούς.

Ακόμα αύξηση πιθανότητας θρομβοεβολικών επεισοδίων, εγκεφαλικού, αύξηση τριγλυκεριδίων, ήπια αύξηση πίεσης, ενδιάμεση μηνορραγία, ακράτεια. Ο συνδυασμός οιστρογόνων με προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσει μικρή αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του μαστού σε ασθενείς με προυπάρχουσα γενετική προδιάθεση με μειωμένη όμως θνητότητα λόγω του συχνότερου ελέγχου και των λιγότερο επιθετικών όγκων. Ευθύνονται για μικρή αύξηση κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου ή προκαρκινικών νεοπλασιών στο τράχηλο της μήτρας λόγω της ανοσοκαταστολής που επιφέρουν. Ακόμα ναυτία, κατακράτηση υγρών και τάση στους μαστούς, συνήθως τους 2-3 πρώτους μήνες από την χρήση. Πτώση της libido, κακοδιάθεση και σε σπάνιες περιπτώσεις κατάθλιψη. Αύξηση της όρεξης και σε μερικές περιπτώσεις ανορεξία και χάσιμο βάρους. Η αιμορραγία από διαφυγή είναι συχνή ιδιαίτερα τους 3 πρώτους μήνες. Αμηνόρροια μπορεί να εμφανιστεί σπανίως και συνήθως σχετίζεται με κύηση. Επιδείνωση των ημικρανιών και της κεφαλαλγίας σε γυναίκες με ιστορικό.

Αντενδείξεις χρήσης αντισυλληπτικών συνδυασμού

Κύηση, θρομβοεμβολικό επεισόδιο, αυξημένος κίνδυνος φλεβοθρόμβωσης, αδιάγνωστη μηνορραγία, ιστορικό καρκίνου μαστού ή οιστρογονοεξαρτώμενου καρκίνου, ηπατική νόσος, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης ή κάπνισμα σε γυναίκες >35 ετών, ημικρανία με αύρα.  Σχετικές αντενδείξεις: χολολιθίαση, υπερτριγλυκεριδαιμία.

Αντισυλληπτικά χάπια μόνο με προγεστερόνη: Η δράση τους οφείλεται σε αναστολή της ωοθυλακιορρηξίας και επίδραση στην τραχηλική βλέννα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γυναίκες που έχουν αντένδειξη για κάποιο λόγο να πάρουν οιστρογόνα. Η χρήση τους μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.

Ενδομυική ενέσιμη προγεστερόνη: (Depo-provera) Χορηγείται κάθε 3 μήνες και ακολουθούν δύο εβδομάδες διακοπής. Προκαλεί αναστολή της παραγωγής της ωχρινοτρόπου ορμόνης της υπόφυσης (LH). Οι ανωμαλίες της περιόδου είναι συχνή παρενέργεια καθώς και η καθυστέρηση επαναφοράς της γονιμότητας.

Διαδερμικές ορμόνες: (Orthoevra) Η διαδερμική χορήγηση συνδυασμού ορμονικής αντισύλληψης γίνεται με τοποθέτηση αυτοκόλλητου μια φορά την εβδομάδα για τρεις εβδομάδες και ακολουθεί μια εβδομάδα χωρίς χορήγηση. Mπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα ενώ μπορεί να έχουμε αποκόλληση του αυτοκόλλητου λόγω έντονου ιδρώτα.

Δερματικά εμφυτεύματα ορμονών: (Norplant, Implanon) Πρόκειται για υποδόρια τοποθέτηση ειδικής συσκευής που περιέχει λεβονογεστρέλη. Τόσο η εισαγωγή όσο και η αφαίρεση τους από γυναικολόγο, απαιτεί τοπική αναισθησία και σε ορισμένες γυναίκες προκαλεί δερματικές βλάβες και χηλοειδή. Είναι αποτελεσματικό έως 5 έτη και σχετίζεται με γρήγορη ανάκτηση της γονιμότητας αλλά μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της εμμηνορρυσίας.

Κολπικός Δακτύλιος (Nuvaring): Πρόκειται για στρογγυλό δακτύλιο ο οποίος τοποθετείται στον κόλπο και επιτρέπει τη βαθμιαία απελευθέρωση του συνδυασμού ορμονών. Ο δακτύλιος παραμένει στη θέση του για 21 ημέρες, στη συνέχεια αφαιρείται και μετά πάροδο 7 ημερών επανατοποθετείται νέος δακτύλιος.

Ενδομήτριο σπείραμα (μηχανικό ή ορμονικό) είναι μια μικρή συσκευή μήκους 2–4 εκατοστών σε σχήμα Τ που εισάγεται από το γυναικολόγο στη μήτρα για 2-5 έτη. Το μηχανικό σπείραμα (χαλκού) προκαλεί ακινητοποίηση των σπερματοζωαρίων και αναστολή της εμφύτευσης του κυήματος μέσα στη μήτρα. Το ορμονικό σκεύασμα (Mirena), απελευθερώνει μικρή ποσότητα λεβονοργεστρέλης που κάνει την τραχηλική βλέννα παχύτερη και το ενδομήτριο λεπτότερο.

Παρενέργειες: φλεγμονή η διάτρηση της μήτρας, κίνδυνος πυελίτιδας, εξωμήτριο κύηση,

αυξημένη διάρκεια και ποσότητα αίματος καθώς και πόνος στην περίοδο. Η τοποθέτηση μπορεί να προκαλέσει παροδική δυσφορία όμως δεν γίνεται αισθητό κατά τη σεξουαλική πράξη και δεν αποκλείει τη χρήση ταμπόν. Μερικές γυναίκες έχουν παροδικές (τον πρώτο μήνα) κράμπες, αιμόρροια ή κολπικές εκκρίσεις.
Αντενδείξεις: Άτεκνες γυναίκες, πυελικές φλεγμονές, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας, αδιάγνωστη μηνορραγίας. Το σπιράλ μπορεί να βγει από το γιατρό ανά πάσα στιγμή αν η γυναίκα αποφασίσει να διακόψει την αντισύλληψη.

Σπερματοκτόνα κολπικά ενθέματα: Πρόκειται για χημικές ουσίες που τοποθετούνται στον κόλπο λίγη ώρα πριν την σεξουαλική επαφή (10 λεπτά) και αδρανοποιούν τα σπερματοζωάρια. Η δράση τους ισχύει για 60 λεπτά και είναι δυνατή η επαναληπτική τοποθέτηση.

Επείγουσα αντισύλληψη (Norlevo-το χάπι της επόμενης μέρας)  Η λήψη τους γίνεται από το στόμα μέσα σε 72 ώρες από την εκσπερμάτιση στον κόλπο. Μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, ζάλη, εμετό, κεφαλαλγία, απρόβλεπτη μηνόρροια, κοιλιακή δυσφορία και πόνο, πόνο στους μαστούς. Η περίοδος έρχεται 1 εβδομάδα πριν ή μετά την αναμενόμενη ημερομηνία. Πριν τη χρήση να γίνεται επικοινωνία με το γυναικολόγο ή ενδοκρινολόγο. Δεν πρέπει να γίνεται τακτική χρήση.


Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στην/ον ασθενή με διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

error: Το περιεχόμενο είναι προστατευμένο!