ΑΔΕΝΩΜΑΤΑ

Αδενώματα υπόφυσης

Αδενώματα Η υπόφυση έχει μέγεθος μπιζελιού, βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου και συνδέεται με τον υποθάλαμο μέσω του μίσχου της. Είναι ο κύριος αδένας του σώματος που ελέγχει και  συντονίζει τη λειτουργία σχεδόν όλων των ενδοκρινών αδένων, μέσω της παραγωγής διαφόρων ορμονών. Αποτελείται από διάφορες ομάδες κυττάρων που κάθε μια παράγει διαφορετική ορμόνη [προλακτίνη (PRL), αυξητική ορμόνη, θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH), φλοιοτρόπος ορμόνη (ACTH) , ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH), ωχρινοποιητική ορμόνη (LH), αντιδιουρητική ορμόνη (ADH), ωκυτοκίνη (OXT)] για την επικοινωνία με άλλους αδένες ή όργανα του σώματος (μαστός, μύες, οστά, θυρεοειδής αδένας, επινεφρίδια, ωοθήκες και όρχεις, νεφρός, μήτρα).

Παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με την υπόφυση είναι η υποφυσιακή ανεπάρκεια (συνήθως απότοκος τραυματισμού, χειρουργείου, γονιδιακού προβλήματος ή όγκου), οι κύστεις, οι όγκοι εγκεφάλου, το κενό τουρκικό εφίππιο, οι κοκκιωματώδεις νόσοι, η υποφυσίτιδα, η βλενοκήλη και τα αδενώματα της υπόφυσης.

Κατηγορίες

Τα αδενώματα της υπόφυσης είναι μικροί, καλοήθεις συνήθως (95%), όγκοι της υπόφυσης.  Μπορεί να προέρχονται από οποιοδήποτε είδος κυττάρων της υπόφυσης ή συνδυασμό τους. Τις περισσότερες φορές  πρόκειται για προλακτινώματα (45-60%) (ιδιαίτερα σε νεαρές γυναίκες) και μη λειτουργικά αδενώματα FSH/LH (25-35%). Πιο σπάνια είναι τα αδενώματα που παράγουν αυξητική ορμόνη (10%), φλοιοτρόπο ορμόνη (5-10%) και πολύ σπάνια τα TSH αδενώματα (<1-2%). Ανάλογα με το αν είναι μικρότερα ή μεγαλύτερα από 1 εκ. χωρίζονται σε μικρο- ή μακροαδενώματα.

Διαφορική διάγνωση

Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος του ενδοκρινολόγου στη διαφορική διάγνωση που πρέπει να γίνεται από άλλες παθήσεις της υπόφυσης, του υποθαλάμου και των γειτονικών ιστών του εγκεφάλου. Τέτοιες παθήσεις είναι κύστεις, όγκοι (κρανιοφαρυγγίωμα, επενδύμωμα, αστροκύττωμα, γλοίωμα κα), λέμφωμα, κενό τουρκικό εφίππιο, κοκκιωματώδεις νόσοι (πχ φυματίωση, ιστιοκύττωση, σαρκοείδωση), υποφυσίτιδα, βλενοκήλη, ανεύρυσμα, λοίμωξη και καρκίνος υπόφυσης.

 

Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στην/ον ασθενή με παθήσεις της υπόφυσης με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

error: Το περιεχόμενο είναι προστατευμένο!