ΑΙΤΙΑ

ΟστεοπόρωσηΓνωρίζετε ότι εκτός της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης υπάρχουν άλλα 17 πιθανά αίτια οστεοπόρωσης σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας πολλά εκ των οποίων έχουν ενδοκρινική βάση; O ενδοκρινολόγος μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση των πιθανών αιτιών, την πρόληψη αλλά και την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης καθώς πολλές φορές τα αίτιά της και οι ορμονικές διαταραχές είναι στενά συνδεδεμένα.

Οστεοπόρωση είναι το νόσημα που χαρακτηρίζεται από διαταραχή της οστικής πυκνότητας και αρχιτεκτονικής με αποτέλεσμα την ελάττωση της αντοχής του οστού.

Οστεοπενία είναι μια μετρίου βαθμού μείωση της οστικής πυκνότητας, η οποία ανάλογα με την ηλικία και την παρουσία άλλων παραγόντων κινδύνου για κάταγμα, μπορεί να χρειάζεται φαρμακευτική αντιμετώπιση. Στην Ελλάδα περίπου 15.000 άτομα παθαίνουν κάταγμα του μηριαίου οστού κάθε χρόνο. Η θνητότητα των ατόμων αυτών τα 2 πρώτα χρόνια μετά την εγχείρηση αγγίζει το 30%.

Αίτια οστεπόρωσης

Οστεοπόρωση μπορεί να προκαλέσουν ενδοκρινικά, ρευματολογικά, ογκολογικά, ορθοπαιδικά, γαστρεντερολογικά, νεφρολογικά, αιματολογικά, νευρολογικά και γενετικά νοσήματα.

Η αξιολόγηση λοιπόν του ασθενούς πρέπει να περιλαμβάνει ένα λεπτομερές ιστορικό, πλήρη λίστα φαρμάκων, πλήρη κλινική εξέταση, γενικές εξετάσεις αίματος καθώς και βιοχημικό έλεγχο λειτουργία των νεφρών, του ήπατος, των παραθυρεοειδών, του γεννητικού συστήματος και του θυρεοειδούς και εξετάσεις για τον μεταβολισμό του ασβεστίου, τα επίπεδα της βιταμίνης D και ειδικών δεικτών οστεοπόρωσης για να αποκλεισθεί κάποια δευτεροπαθής αιτία που μπορεί να προκαλεί χαμηλή οστική μάζα.

Η βασική εξέταση με την οποία μπορούμε να ελέγξουμε την οστική πυκνότητα και έτσι να καθορίσουμε τον κίνδυνο για ανάπτυξη οστεοπόρωσης ή την παρουσία οστεοπόρωσης είναι η μέτρηση της οστικής πυκνότητας με την μέθοδο DEXA. Πλεονεκτήματα της εξέτασης είναι η μικρή δόση ακτινοβολίας στην οποία εκτίθεται ο/η ασθενής και η σύντομη διάρκειά εκτέλεσης (5 λεπτά).

 

Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στον ασθενή με οστεοπόρωση με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

error: Το περιεχόμενο είναι προστατευμένο!