ΦΥΣΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

παχυσαρκία άσκησηΠριν την έναρξη οποιασδήποτε μορφής άσκησης ο ασθενής πρέπει να συμβουλεύεται τον ιατρό του, μια και ίσως πρέπει να προηγείται καρδιολογικός και ορθοπαιδικός έλεγχος.

Η άσκηση πρέπει να γίνεται τακτικά και να εκγυμνάζει όσο το δυνατόν περισσότερες μυικές ομάδες. Ο τύπος και η ένταση της μυϊκής άσκησης για κάθε ασθενή καθορίζεται βάσει της ηλικίας, του βάρους, της γενικής κατάστασής του, των λοιπών προβλημάτων υγείας και την ύπαρξη επιπλοκών.

Ένας πολύ καλός τρόπος άσκησης είναι το γρήγορο περπάτημα διάρκειας μισής με μίας ώρας τουλάχιστον 5 φορές εβδομαδιαίως. Εναλλακτικές λύσεις είναι η ποδηλασία, ο συνδυασμός αεροβικής άσκησης και ασκήσεων ήπιας αντίστασης και η κολύμβηση. Το είδος της άσκησης που θα ακολουθηθεί θα αποφασιστεί από τον ενδοκρινολόγο σε συνεργασία με τον καρδιολόγο, τον γυμναστή και τον ορθοπαιδικό και είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να εντάξουν μέτρια δραστηριότητα στη ζωή τους με απλές αλλαγές στην καθημερινότητα τους. Τέτοιες αλλαγές είναι το να χρησιμοποιήσουν τη σκάλα αντί έναν ανελκυστήρα, να παρκάρουν 1 τετράγωνο πιο μακριά το αυτοκίνητο τους απο τη δουλειά, το να κατέβουν μια στάση νωρίτερα από τον προορισμό τους όταν χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς ή να επιλέγουν χορό στις εξόδους τους. Επίσης υπάρχουν ηλεκτρονικές εφαρμογές των smart phones (applications) που βοηθούν στην οργάνωση της άσκησης, μετρώντας αποστάσεις, σφύξεις καρδιάς και θερμίδες που καταναλώνονται, ενθαρρύνοντας έτσι τον ασθενή. Στόχος είναι η απώλεια περίπου 2500 θερμίδων ανά εβδομάδα.

 

Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στον ασθενή με παχυσαρκία με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

error: Το περιεχόμενο είναι προστατευμένο!