Contact Us

ΓΥΝΑΙΚΑ - ΥΠΕΡΤΡΙΧΩΣΗ

ΥΠΕΡΤΡΙΧΩΣΗ

Είναι η αυξημένη τριχοφυΐα σε περιοχές που συνήθως υπάρχει μόνο χνούδι,όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, η ράχη, η κοιλιά, το στήθος, οι μηροί. Κάθε γυναίκα που θεωρεί ότι έχει τριχοφυΐα η οποία επηρεάζει την εμφάνιση της, θα πρέπει να το συζητά με τον ιατρό της. Τις περισσότερες φορές η ήπια υπερτρίχωση είναι θέμα μεσογειακής καταγωγής, χωρίς παθολογική αιτία. Αν μια γυναίκα έχει ήπιο δασυτριχισμό, χωρίς άλλα συμπτώματα, που παραμένει σταθερός για μεγάλο διάστημα, δεν χρειάζεται να κάνει εξετάσεις. Ορμονικές εξετάσεις πρέπει να γίνουν σε κάθε περίπτωση μέτριου ή σοβαρού δασυτριχισμού, σε περιπτώσεις που ο δασυτριχισμός παρουσιάζεται ξαφνικά και επιδεινώνεται γρήγορα και όταν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως διαταραχή στην περίοδο ή αυξημένο βάρος.

AITIA

Η πιο συχνή διαταραχή που σχετίζεται με τριχοφυΐα είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) και ακολουθούν η συγγενής υπερπλασία επινεφριδίων, οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, της προλακτίνης, όγκοι των επινεφριδίων ή των ωοθηκών, υπερθήκωση, σύνδρομο Cushing, εξωγενή ανδρογόνα, ανεπάρκεια αρωματάσης κα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Βοηθούν οι τοπικές θεραπείες (φωτόλυση, χαλάουα, laser κλπ.) που καλό είναι να γίνονται ταυτόχρονα με τη φαρμακευτική θεραπεία για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Σε πιο έντονη υπερτρίχωση, υπάρχουν φάρμακα που μπλοκάρουν την δράση των ανδρικών ορμονών (αντιανδρογόνα= κυπροτερόνη, σπιρονολακτόνη, φλουταμίδη, φιναστερίδη) που προστίθενται στη θεραπεία. Τα αντιανδρογόνα είναι τερατογόνα σε περίπτωση εγκυμοσύνης γι’αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση τους. Εφ’ όσον ανακαλυφθεί άλλο αίτιο πλην του ΣΠΩ απαιτείται εξειδικευμένη φαρμακευτική ή χειρουργική θεραπεία. (Δείτε και Πολυκυστικές ωοθήκες)


Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στην/ον ασθενή με διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.


Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

  • Αμηνόρροια

    Slide title

    Αμηνόρροια 

    Button
  • Εμμηνόπαυση

    Slide title

    Εμμηνόπαυση

    Button
  • Υπερτρίχωση

    Slide title

    Υπερτρίχωση

    Button
  • Αντισύλληψη

    Slide title

    Αντισύλληψη

    Button
  • Πολυκυστικές ωοθήκες

    Slide title

    Πολυκυστικές ωοθήκες

    Button
  • Χάπι επόμενης μέρας

    Slide title

    Χάπι επόμενης μέρας

    Button
  • Δυσλειτουργική μηνορραγία

    Slide title

    Δυσλειτουργική μηνορραγία

    Button
  • Σύνδρομο περιόδου

    Slide title

    Σύνδρομο περιόδου

    Button
  • Γυναίκα

    Slide title

    Γυναίκα

    Button

stelios@foudoulakis.com

Ιατρείο: 26213 01914

Κινητό: 6973342373

Μανωλοπούλου και Προύσσης 2,

Πύργος Ηλείας

ΣΤΕΛΙΟΣ Γ.ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ

Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος
Share by: