Contact Us

ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

  1. Η ένεση ινσουλίνης πρέπει να γίνεται πάντα με χέρια καθαρά, σε δέρμα που είναι επίσης καθαρό. Η απολύμανση του δέρματος με οινόπνευμα δεν είναι απαραίτητη. Η συχνή χρήση οινοπνεύματος σκληραίνει το δέρμα.
  2. Ανακατεύουμε την ινσουλίνη κουνώντας αργά την πένα (αυτό το βήμα δεν χρειάζεται για τα νεότερα βραδέα ανάλογα και για τα σκευάσματα που περιέχουν μόνο γευματική ινσουλίνη). Ελέγχουμε την ακεραιότητα της πένας (όχι διαρροές ή ρωγμές ή σπασίματα).
  3. Βιδώνουμε καλά τη βελόνα.
  4. Δοκιμάζουμε αν βγάζει ινσουλίνη. Βάζουμε δηλαδή 2 μονάδες στο δοσομετρητή περιστρέφοντάς τον και, με τη μύτη της πένας προς τα πάνω, πατάμε το έμβολο για να φύγουν στον αέρα. Αυτό το βήμα πρέπει να γίνεται πριν από κάθε ένεση.
  5. Ρυθμίζουμε το δοσομετρητή στις μονάδες που θέλουμε.

6. Κάνουμε πτυχή (τσιμπάμε) στο δέρμα με τα δυο δάκτυλα του αριστερού χεριού (αντίχειρα-δείκτη) στο σημείο που θα κάνουμε           την ένεση.

  • Τα σημεία που μπορούμε να κάνουμε την ένεση φαίνονται στην εικόνα. Προτιμάμε την κοιλιά και μετά τους μηρούς ή το πλάι των γλουτών ή την πλάγια επιφάνεια του βραχίονα (με την προϋπόθεση όμως ότι δεν πρόκειται να περπατήσουμε πολύ). Κάθε φορά που κάνουμε ένεση αλλάζουμε σημείο (λίγο πιο δίπλα, κυκλικά, με τρόπο που να θυμόμαστε πού έχουμε κάνει), μέχρι να καλύψουμε όλη την περιοχή. Όταν ολοκληρώσουμε την περιοχή, πάμε σε άλλη. Να χρησιμοποιείτε όλα τα σημεία μιας περιοχής πριν προχωρήσετε στην επομένη. Παραδείγματος χάριν, να κάνετε ενέσεις σ’ όλα τα σημεία του βραχίονα πριν προχωρήσετε στα πόδια. Αυτό βοηθά, ώστε να μην παρουσιάζονται μεταβολές στο σάκχαρό σας από μέρα σε μέρα.
  • Αν κάνετε περισσότερες από μία ενέσεις την ημέρα, να χρησιμοποιείτε διαφορετική περιοχή για κάθε ένεση.
  • Να αρχίζετε ενέσεις από τα περιφερικά σημεία κάθε περιοχής και να μετακινείτε τη θέση κεντρικότερα ακολουθώντας μια σειρά. Η εναλλαγή των σημείων ένεσης είναι αναγκαία ώστε να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος να επουλωθούν οι μικροτραυματισμοί.
  • Όταν έχετε χρησιμοποιήσει όλα τα σημεία σε μια περιοχή του σώματος, τότε μετακινηθείτε σε άλλη. Θα πρέπει να αποφεύγονται περιοχές με λιποδυστροφία, ουλώδη ιστό, σπίλους, ακόμα και οι περιοχές που απέχουν από αυτές μέχρι και 2,5 cm. Επίσης πρέπει να αποκλείονται και οι περιοχές κατά μήκος της γραμμής της ζώνης και γύρω από τον ομφαλό. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η ινσουλίνη απορροφάται ταχύτερα από μερικές περιοχές του σώματος από ότι από άλλες, έτσι είναι πιθανόν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να πέφτουν σε διαφορετικό βαθμό, όταν η ένεση γίνεται σε διαφορετικές περιοχές. Όταν η ένεση γίνεται στην ίδια περιοχή, τότε είναι ευκολότερο να προβλεφτεί η επίδραση της ινσουλίνης στο σάκχαρο του αίματος. Τα άτομα που παίρνουν ινσουλίνη για πρώτη φορά πρέπει να γνωρίζουν ότι οι τοπικές δερματικές αντιδράσεις δεν είναι ασυνήθεις. Η τοπική αντίδραση είναι μια σκληρή περιοχή (1-5 cm) ή ένα έπαρμα με έντονο κνησμό στο σημείο ένεσης. Μπορεί να παρουσιαστεί 20-40 min μετά την ένεση και επιμένει από μια βδομάδα μέχρι μερικούς μήνες.
  • Κάνουμε την ένεση, τρυπώντας το δέρμα κάθετα. Πιέζουμε το έμβολο αργά και σταθερά μέχρι το τέρμα, ενώ ταυτόχρονα χαλαρώνουμε ελαφρά την πτυχή. Αφού το έμβολο τερματίσει, ΔΕΝ αποσύρουμε τη βελόνα αλλά μετράμε αργά μέχρι το 10 και ΜΕΤΑ βγάζουμε τη βελόνα αφήνοντας τελείως την πτυχή. Καθώς πιέζουμε το έμβολο ο δοσομετρητής επανέρχεται αυτόματα στην αρχική θέση (δείχνει 0 μονάδες).

7. Πατάμε για λίγα δευτερόλεπτα το σημείο που τρυπήσαμε.

8. Ξεβιδώνουμε και πετάμε τη βελόνα


Την πένα που έχουμε ξεκινήσει να χρησιμοποιούμε την έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Αποφεύγουμε τις ακραίες θερμοκρασίες. Τις υπόλοιπες πένες του κουτιού τις βάζουμε στην πόρτα του ψυγείου, μέχρι να τελειώσει αυτή που ξεκινήσαμε (ή μεχρι να την πετάξουμε επειδή πέρασε 1 μήνας από τότε που την ξεκινήσαμε). Πριν ξεκινήσουμε μια καινούργια πένα, τη βγάζουμε από το ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα (αλλιώς πονάει).


Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στον/ην ασθενή με διαβήτη με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.


Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

  • Μέτρηση Σακχάρου

    Slide title

    Μέτρηση Σακχάρου

    Button
  • Τεχνική Ινσουλινοθεραπείας

    Slide title

    Τεχνική Ινσουλινοθεραπείας

    Button
  • Βελόνες

    Slide title

    Βελόνες

    Button
  • Αντλία ινσουλίνης

    Slide title

    Αντλία ινσουλίνης

    Button
  • Είδη Ινσουλίνης

    Slide title

    Είδη Ινσουλίνης

    Button
  • Ινσουλίνη - Γενικά

    Slide title

    Ινσουλίνη - Κατηγορίες

    Button

stelios@foudoulakis.com

Ιατρείο: 26213 01914

Κινητό: 6973342373

Μανωλοπούλου και Προύσσης 2,

Πύργος Ηλείας

ΣΤΕΛΙΟΣ Γ.ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ

Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος
Share by: