Contact Us

ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΕΣ - ΛΙΠΙΔΙΑ

ΛΙΠΙΔΙΑ

ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΕΣ

Τα λιπίδια (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) αποτελούν χρήσιμα συστατικά του ανθρώπινου οργανισμού, ωστόσο στις Δυτικές κοινωνίες η υπερπροσφορά και πρόσληψή τους από τις τροφές σε συνδυασμό με τη μειωμένη κατανάλωσή τους μέσω της άσκησης, οδηγούν σε συσσώρευσή τους στο αίμα. Επίσης υπάρχουν γονιδιακά νοσήματα που συντελούν σε αυξημένες τιμές χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων ή και τα δύο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

Τα τριγλυκερίδια είναι η κυριότερη μορφή λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα μας ως ενεργειακό απόθεμα και προέρχονται κυρίως από τη διατροφή.


Tα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του μεταβολικού συνδρόμου το οποίο χαρακτηρίζεται από κεντρική παχυσαρκία, χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, γλυκόζης αίματος και υψηλή πίεση. Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων είναι η δεύτερη επικρατούσα δυσλιπιδαιμία στους ασθενείς με στεφανιαία νόσο, επικρατέστερη των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης η οποία βρίσκεται κυρίως στις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL) και θεωρείται «κακή» χοληστερόλη. Υψηλές τιμές τριγλυκεριδίων απαντώνται σε διαβητικούς και παχύσαρκους, ενώ οι γυναίκες έχουν κατά κανόνα υψηλότερες τιμές σε σχέση με τους άνδρες.



Τιμές μικρότερες των 150 mg/dL θεωρούνται φυσιολογικές, 150-199 mg/dL θεωρούνται οριακά υψηλές, ενώ τιμές μεγαλύτερες των 200 mg/dL θεωρούνται υψηλές και σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούν θεραπεία.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

Η χοληστερόλη είναι απαραίτητο συστατικό πολλών ορμονών, των κυτταρικών μεμβρανών και πολλών κυτταρικών λειτουργιών. Κατηγοριοποιείται σε κλάσματα: VLDL, LDL, HDL, non-HDL. Ιδανική τιμή <200 mg/dl, οριακή υψηλή τιμή 200-240 mg/dl, υψηλή τιμή >240 mg/dl.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η LDL ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (KAKH XOΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)

Είναι ένα κλάσμα της ολικής χοληστερόλης που δίνει καλύτερη εικόνα του κίνδυνου για στεφανιαία νόσο. Οι LDL μεταφέρουν τη χοληστερόλη στις αρτηρίες και, όταν οξειδώνονται, τείνουν να προσκολλώνται στα τοιχώματα των αρτηριών της καρδιάς προωθώντας έτσι τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών που συχνά οδηγούν στο έμφραγμα.



Επίπεδα κάτω από 100 mg/dL αποτελούν την ιδανική τιμή. Σε ασθενείς, που ήδη πάσχουν από στεφανιαία νόσο, αποφρακτική αρτηριοπάθεια ή σακχαρώδη διαβήτη και στεφανιαία νόσο, η LDL χοληστερόλη πρέπει να είναι χαμηλότερη από 70 mg/dL. Τιμές 100-130 θεωρούνται οριακές, 130-160 οριακά ψηλές, 160-190 υψηλές, >190 πολύ υψηλές.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η HDL ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (KAΛH XOΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)

Είναι ένα κλάσμα χοληστερόλης που όσο μεγαλύτερα είναι τα επίπεδα της τόσο μικρότερος ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου. Είναι ανεξάρτητος παράγων κίνδυνου εάν η τιμή της είναι κάτω από 35 mg/dl. Οι HDL, οι ‘καλές’ λιποπρωτεΐνες , μαζεύουν τη χοληστερίνη από την περιφέρεια και τη μεταφέρουν στο συκώτι, αποτρέποντας έτσι την εναπόθεσή της στα τοιχώματα των αρτηριών.



Οι γυναίκες έχουν κατά κανόνα υψηλότερες τιμές HDL χοληστερόλης σε σχέση με τους άνδρες, επειδή τα οιστρογόνα τείνουν να αυξάνουν την HDL χοληστερόλη.

ΠΟΙΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΠΙΔΙΩΝ

Υπάρχει η τάση να μετρώνται τα επίπεδα λιπιδίων σε όλα τα άτομα >21 ετών.


Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στην/ον ασθενή με δυσλιπιδαιμίες με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.


Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

  • Λιπίδια

    Slide title

    Λιπίδια

    Button
  • Φυσική Άσκηση

    Slide title

    Φυσική Άσκηση

    Button
  • Framingham

    Slide title

    Framingham

    Button
  • Φάρμακα

    Slide title

    Φάρμακα

    Button
  • Δίαιτα

    Slide title

    Δίαιτα

    Button
  • Δυσλιπιδαιμίες

    Slide title

    Δυσλιπιδαιμίες

    Button

stelios@foudoulakis.com

Ιατρείο: 26213 01914

Κινητό: 6973342373

Μανωλοπούλου και Προύσσης 2,

Πύργος Ηλείας

ΣΤΕΛΙΟΣ Γ.ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ

Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος
Share by: