Contact Us

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ - ΔΙΑΙΤΑ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ


Τα πλέον σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι η αύξηση της σωματικής άσκησης, η απώλεια βάρους, η σωστή διατροφή και η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής αλλά και η διακοπή του καπνίσματος, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης.



Εξαιρετικά σημαντικός είναι ο ρόλος του διαιτολόγου-διατροφολόγου, του γυμναστή, του ψυχιάτρου και του ψυχολόγου. Πολλοί ασθενείς χρειάζονται ταυτόχρονη ψυχιατρική/ψυχολογική υποστήριξη μια και η ίδια η νόσος σχετίζεται με ψυχολογικά προβλήματα ενώ η γενικότερη αλλαγή του τρόπου ζωής και της αντίληψης της καθημερινότητας είναι απαραίτητη αλλά και δύσκολη στην επίτευξή της από τον ασθενή μόνο του. Η επαφή με τους παραπάνω επαγγελματίες οφείλει να είναι τακτική για να έχει αποτέλεσμα (1 φορά κάθε 7-15 μέρες).

ΔΙΑΙΤΑ


Δεν υπάρχουν μαγικές δίαιτες και μαγικά φίλτρα. Το μυστικό είναι στη διάρκεια. Οι περισσότεροι ασθενείς που ακολουθούν κάποια δίαιτα, βλέπουν αποτελέσματα το πρώτο διάστημα, αλλά μετά 1-2 χρόνια επανέρχονται σταδιακά στο πρότερο βάρος τους. Αυτό οφείλεται στην απουσία πραγματικής αναθεώρησης του τρόπου ζωής τους. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές διαφορετικές δίαιτες (Αtkins, Dukan, Orac, μεσογειακή, 5-2 κα). Ωστόσο φαίνεται πως μεγαλύτερη σημασία έχει ο συνολικός αριθμός θερμίδων που χάνονται με μια ισορροπημένη διατροφή παρά το είδος της δίαιτας. Η δίαιτα που θα ακολουθηθεί θα αποφασιστεί από τον ενδοκρινολόγο σε συνεργασία με τον διατροφολόγο και είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή.


Η διατροφή πρέπει να να είναι χαμηλή σε ζωϊκά λίπη, χοληστερόλη, αλάτι και αλκοόλ και να περιέχει άφθονες φυτικές ίνες (30-40 γρ/ημέρα). Μια ισορροπημένη δίαιτα περιλαμβάνει 45-60% υδατάνθρακες, 10-20% πρωτείνη και <30% λίπη.


Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται είναι η ζάχαρη, τα τυριά με υψηλά λιπαρά, τα κόκκινα κρέατα, τα τηγανητά, τα παγωτά, οι ξηροί καρποί, τα φαγητά από ταχυφαγεία (πίτσα, σουβλάκια), οι καραμέλες, η σοκολάτα, οι κομπόστες, το σακχαρούχο γάλα, τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων με ζάχαρη, τα γλυκά και τα οινοπνευματώδη ποτά (λικέρ, γλυκά κρασιά). Στη θέση τους προτιμούμε φρούτα και λαχανικά, κοτόπουλο, ψάρι και όσπρια.



Στόχος είναι η πρόσληψη περίπου 500 θερμίδων λιγότερο τη μέρα απ’ότι συνήθως με ιδανικές τις περίπου 1500-1800 θερμίδες στους άνδρες και 1200-1500 στις γυναίκες (24 θερμίδες ανά κιλό), ανάλογα το βάρος του ασθενούς.


Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στην/ον ασθενή με παχυσαρκία με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.


Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

  • Παχυσαρκία - Διάγνωση

    Slide title

    Παχυσαρκία - Διάγνωση

    Button
  • Παχυσαρκία - Δίαιτα

    Slide title

    Παχυσαρκία - Δίαιτα

    Button
  • Μεταβολικό Σύνδρομο

    Slide title

    Μεταβολικό Σύνδρομο

    Button
  • Φυσική Άσκηση

    Slide title

    Φυσική Άσκηση

    Button
  • Παχυσαρκία - Επιπλοκές

    Slide title

    Παχυσαρκία - Επιπλοκές

    Button
  • Παχυσαρκία - Χειρουργείο

    Slide title

    Παχυσαρκία - Χειρουργείο

    Button

stelios@foudoulakis.com

Ιατρείο: 26213 01914

Κινητό: 6973342373

Μανωλοπούλου και Προύσσης 2,

Πύργος Ηλείας

ΣΤΕΛΙΟΣ Γ.ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ

Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος
Share by: