Contact Us

ΓΥΝΑΙΚΑ - ΑΜΗΝΟΡΡΟΙΑ

ΑΜΗΝΟΡΡΟΙΑ - ΥΠΟΓΟΝΑΔΙΣΜΟΣ - ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Η μέση ηλικία εμφάνισης της εμμήνου ρύσεως στα κορίτσια της χώρας μας είναι τα 12.8 έτη. Αμηνόρροια ονομάζουμε την απουσία εμφάνισης πρώτης περιόδου μετά τα 16 έτη ή την απουσία περιόδου για πάνω από 3 κύκλους (σε γυναίκες που ήδη είχαν την πρώτη τους περίοδο). Βασική αρχή είναι ο αποκλεισμός της πιθανότητας εγκυμοσύνης ως αίτιο αμηνόρροιας.


Υπογοναδισμός είναι η διαταραχή της λειτουργίας των ωοθηκών που συνοδεύεται από διαταραχή των χαρακτηριστικών του φύλου (όπως το στήθος και τα εξωτερικά γεννητικά όργανα), σημεία και συμπτώματα που εξαρτώνται από την ηλικία (ευνουχοειδείς αναλογίες, μειωμένη libido κα) και υπογονιμότητα. Υπογονιμότητα είναι η αδυναμία επίτευξης κύησης μετά από 1 έτος τακτικών ελεύθερων επαφών (χωρίς αντισυλληπτικά μέσα).



Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί πως τα πρώτα 1-2 έτη από την εμφάνιση της πρώτης περιόδου υπάρχουν ακανόνιστα διαστήματα που έρχεται η περίοδος. Έτσι οι γονείς θα πρέπει να καθησυχαστούν και να αναμένουν διαστήματα αμηνόρροιας. Σε περίπτωση που τα διαστήματα αυτά είναι πολύ μεγάλα ή αν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που τους ανησυχούν τότε θα πρέπει να έλθουν σε επαφή με το γυναικολόγο ή αν χρειαστεί τον ενδοκρινολόγο τους.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

  1. Εγκυμοσύνη

  2. Υπογοναδισμός. Ο υπογοναδισμός διακρίνεται σε δυο μεγάλες υποκατηγορίες, τον υπογοναδοτροφικό υπογοναδισμό με χαμηλές τιμές των γοναδοτροφινών LH και FSH, και τον υπεργοναδοτροφικό υπογοναδισμό με υψηλές τιμές LH και FSH.Ο υπογοναδοτροφικός υπογοναδισμός, οφείλεται σε προσβολή του άξονα υποθαλάμου –υπόφυσης στον εγκέφαλο. Πιο συχνά αίτια είναι οι λειτουργικές υποθαλαμικές διαταραχές (έντονη άσκηση, νηστεία, νευρογενής ανορεξία, έντονο stress, χρόνια νόσος). Πιο σπάνια αίτια είναι: όγκοι υποθαλάμου/υπόφυσης, ακτινοβολία, τραύμα, λοίμωξη, αυτοάνοση η κοκκιωματώδης νόσο, συγγενής ανεπάρκεια GnRH / LH / FSH (συγγενής ιδιοπαθής, σ.κενού εφιππίου, σύνδρομα Kallmann`s, Prader – Willi, Laurence-Moon-Bardet-Biedl, Alstrom, CHARGE), συγγενείς ανωμαλίες (διαφραγματικο-οπτική δυσπλασία, συγγενής πανυποφυσιακή ανεπάρκεια, δυσγενεσία υπόφυσης, ελλείμματα προσκεφαλαίου). Ο υπεργοναδοτροφικός υπογοναδισμός, οφείλεται σε εκτός εγκεφάλου παθολογία όπως χρωμοσωμικές ή γενετικές διαταραχές και σύνδρομα (προμετάλλαξη FMR1=ΣΥΧΝΟ, Turner, ανθεκτικές ωοθήκες, αντίσταση στα ανδρογόνα, διαταραχές στεροειδογένεσης, ανεπάρκεια 5α-ρεδουκτάσης, δυσγενεσία γονάδων, γαλακτοζαιμία, μυοτονική δυστροφία), αυτοάνοσα νοσήματα, λοιμώξεις (πχ παρωτίτιδα), κοιλιοκάκη, ακτινοβολία, χημειοθεραπεία κα.

  3. Λοιπά αίτια (υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός, επινεφριδιακή ανεπάρκεια, παχυσαρκία και μη-ενδοκρινολογικά αίτια όπως διάφραγμα, συμφύσεις, διαταραχές παρθενικού υμένα και φάρμακα).

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση αποτελεί πολύπλοκη διαδικασία που πολλές φορές απαιτεί τη συνεργασία με γυναικολόγο και περιλαμβάνει πλήρη ορμονολογικό,βιοχημικό και ανοσολογικό έλεγχο, υπέρηχο μήτρας ωοθηκών, καρυότυπο (ανάλυση χρωμοσωμάτων).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο και την ηλικία της γυναίκας αλλά πολλές φορές περιλαμβάνει τη χορήγηση προγεστερόνης, οιστρογόνων ή συνδυασμό τους.



Η επίτευξη γονιμότητας απαιτεί οργανωμένο και εξειδικευμένο κέντρο και βασίζεται σε ειδικά ορμονικά πρωτόκολλα με στόχο την παραγωγή ωαρίου. Στη συνέχεια και ανάλογα με το αίτιο, ακολουθεί ενδομήτρια σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF). Δυστυχώς η επίτευξη γονιμότητας δεν είναι δυνατή σε όλες τις γυναικές και εξαρτάται πολύ από την αιτιολογία της.


Οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν γενικά στην/ον ασθενή με διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος με βάση την υπάρχουσα ιατρική γνώση. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξατομίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς ξεχωριστά.


Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μιλήστε με τον ιατρό σας.

  • Αμηνόρροια

    Slide title

    Αμηνόρροια 

    Button
  • Εμμηνόπαυση

    Slide title

    Εμμηνόπαυση

    Button
  • Υπερτρίχωση

    Slide title

    Υπερτρίχωση

    Button
  • Αντισύλληψη

    Slide title

    Αντισύλληψη

    Button
  • Πολυκυστικές ωοθήκες

    Slide title

    Πολυκυστικές ωοθήκες

    Button
  • Χάπι επόμενης μέρας

    Slide title

    Χάπι επόμενης μέρας

    Button
  • Δυσλειτουργική μηνορραγία

    Slide title

    Δυσλειτουργική μηνορραγία

    Button
  • Σύνδρομο περιόδου

    Slide title

    Σύνδρομο περιόδου

    Button
  • Γυναίκα

    Slide title

    Γυναίκα

    Button

stelios@foudoulakis.com

Ιατρείο: 26213 01914

Κινητό: 6973342373

Μανωλοπούλου και Προύσσης 2,

Πύργος Ηλείας

ΣΤΕΛΙΟΣ Γ.ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ

Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος
Share by: